Det er ikke skadeligt at være supermotionist

Dato:
20-08-2014 15:02
Kategori: Livsstil
Artikel emner:
"Supermotion" er ikke skadeligt
Ny rapport fritager supermotionister

Det er ikke skadeligt at være supermotionist

Ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, der har fokus på sundhedskonsekvenserne af ”supermotionisme”, fritager supermotionister for sundhedsmæssige bekymringer.

Det er sundt at dyrke motion, men der stilles spørgsmålstegn ved, om der er en øvre grænse, hvor det måske ligefrem bliver sundhedsskadeligt at dyrke for meget motion.

Danskernes stigende interesse i udholdenhedsidræt kombineret med bekymringer om øget dødelighed ved høje træningsmængder hos løbere var startskuddet til at gennemgå den videnskabelige litteratur for at få svar på, om der er evidens for, at det bliver skadeligt for helbredet når motion udøves i meget stort omfang. Rapporten belyser forskellige aspekter af konsekvenserne af hyppig, langvarig og hård træning, lige fra hjertesygdom og dødelighed til overbelastningsskader og træningsafhængighed.
Biologisk set giver det god mening, at den positive effekt af motion ikke bliver ved med at stige med øget træningsmængde, men har et toppunkt, hvorefter effekten stagnerer eller bliver negativ.
”Men på nuværende tidspunkt kan man ud fra forskningen ikke sige noget med sikkerhed om, hvor stor en motionsmængde der er sundhedsmæssigt optimal, og hvornår risikoen for skadelige effekter stiger. Supermotionister bør dog være opmærksomme på eventuelle advarselssignaler i forbindelse med træningen og respektere disse signaler”, siger Kristian Overgaard og forklarer, at de positive effekter af motion, som fx løb, kommer, når der er balance mellem træning og restitution. De negative konsekvenser kan til gengæld opstå, hvis man udelader restitution og derved får fx overbelastningsskader.


Formand for arbejdsgruppen Kristian Overgaard, lektor, cand.scient., ph.d., Aarhus Universitet.
51 66 65 48 /  ko@sport.au.dk
Formand for Vidensråd for Forebyggelse Morten Grønbæk, professor, dr. med.
24 24 81 65/ mg@si-folkesundhed.dk

Kommentarer

Tilbage

Del artiklen

© Hus & Have avisen

Add your Content here

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.