Er elektronisk underskrift livsfarligt?

Dato:
11-10-2017 12:44
Kategori: Bolig, Hus
Faldgruber ved boligkøb og elektronisk underskrift.
Med elektronisk underskrift er handlen hurtigt på plads. Men er det for hurtigt?

 

Umiddelbart kan en elektronisk underskrift på købsaftalen virke som om det kommer både køber og sælger til gode og letter papirarbejdet i forbindelse med en bolighandel, men advokat Niels Erlandsen fra Frederikssund og bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater maner til besindighed

”I oktober i år er det blevet muligt at underskrive elektronisk, og så går det hele lige pludseligt meget stærk. Det ene øjeblik sidder du og gennemlæser papirerne og det næste har du skrevet under og trykket send. Effektivt, men når sælger sidder i den anden ende og underskriver elektronisk kun få minutter senere, så går det for stærk – køber mister muligheden for, at træde ud af handlen uden omkostninger, og det kan blive rigtig dyrt,” advarer han.

I gamle dage, dvs. før 1. oktober foregik det hele på papir og på mail. Det tog længere tid og gav køber mulighed for lidt eftertanke og tid til en snak med sin rådgiver. Nu foregår det på nettet og køber har ikke de samme forbrugerrettigheder i forbindelse med et boligkøb, som der gælder, når de køber et nyt fjernsyn på nettet. Derfor kan det også komme som en overraskelse for mange, at de ikke har 14 dages gratis fortrydelsesret som normalt gælder ved nethandel. Men sådan er det ikke, når du køber et hus.

”Når en købsaftale i en bolighandel er underskrevet af både køber og sælger, har køber kun seks arbejdsdage til at fortryde købet, men det koster 1% af købesummen. Det kan være en betragtelig sum for langt de fleste mennesker,” siger Niels Erlandsen, bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.

Danske BOLIGadvokater anbefaler, at man har et advokatforbehold med i købsaftalen. På den måde får køber tid til at tænke efter og kan gratis udtræde af handlen, hvis der er forhold, som man ikke fik gennemtænkt inden underskriften.
”Et advokatforbehold får man ikke automatisk, men er noget man selv skal sørge for. Normalt er et advokatforbehold tidsbegrænset til 3-5 hverdage, men advokaten kan undervejs bede om mere tid til at gennemgå aftalen. Dette gælder også, hvis man har underskrevet elektronisk”, forklarer Niels Erlandsen.
Et advokatforbehold giver køber tid til at rådføre sig med sin advokat om købet, selvom der allerede er skrevet under. En advokat kan herefter – inden for den aftalte frist – gennemgå alle papirerne og vurdere, om der er forhold eller vilkår, som bør undersøges nærmere eller forhandles. Beslutter køber herefter, alligevel ikke at købe, koster det ikke andet end advokatens salær. Og man kan nå at fortryde uden at skulle betale 1% af købesummen.

Fakta:
Digital signatur er en elektronisk underskrift. Den sikrer, at du er den, du giver dig ud for at være, når du underskriver i forbindelse med elektronisk kommunikation.
Digital signatur er en vigtig forudsætning for etablering af offentlige og private internettjenester. Det gør det muligt at benytte det offentliges tjenester døgnet rundt og erstatte fysiske dokumenter med elektroniske.
Et advokatforbehold skal skrives ind i selve købsaftalen og bør formuleres således:
”Købers underskrift på denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den … dato … kl. 16.”

 

 

Kommentarer

Tilbage

Del artiklen

© Hus & Have avisen

Add your Content here

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.