Slip for fugt i boligen - og spar penge

Dato:
30-08-2016 12:32
Kategori: Hus, Livsstil
Undgå at rotterne flytter ind - få gode råd til hvordan du undgår rotter
Tør tøjet ude - og slíp for fugt i boligen.
Tør tøjet ude - og slip for fugt i boligen.

Slip for fugt og spar penge
Der er gode råd til at undgå fugtproblemer, når du tørrer vasketøj indendørs. Men kan du tørre tøjet udendørs, sparer du både penge på tumbleren og undgår at udsætte dit hus for usund fugt. Energirådgiver Benny Hebsgaard deler her sine bedste tips til at tørre tøj ude og inde, så det er til fordel for både pengepungen og dit og husets helbred.
40 procent af danskerne bruger vaskemaskinen i mere end en halv time i snit om dagen. På årsbasis bliver det til rigtigt meget vasketøj, der bliver hængt til tørre i danskernes stuer. En almindelig tøjvask indeholder 2-3 liter vand pr. vask, der bliver frigivet til luften, når tøjet tørrer. Det kan blive en udfordring for indeklimaet, hvis man ikke får luftet godt nok ud og kan resultere i skimmelsvamp og råd. Derfor er det godt at tillære sig nogle enkle tørrevaner, der kommer indeklimaet til undsætning, mener Benny Hebsgaard.
 - Sørg for at tøjet centrifugeres ved minimum 1000 omdrejninger, men gerne mere. Det får vandet ud af tøjet, som dermed tørrer hurtigere. Sørg også for, at der er god ventilation i det rum, hvor tøjet tørres, fx med et åbent vindue eller en ventilator, der reagerer på fugtprocenten i rummet. Hold også døren til det rum, hvor tøjet tørrer, lukket. Så slipper du for, at fugten spredes i hele huset. Hvis muligt er det bedst at tørre tøjet i et vådrum som badeværelset, der er bygget til at modstå fugt og suge den ud via et vindue eller en ventilator, forklarer Benny Hebsgaard.
 For mange danskere kan det være fristende at smide vasketøjet direkte i tørretumbleren, men det bliver hurtigt en dyr affære. En A-mærket tørretumbler koster ca. 6. kr. pr. tumbling. Bruger du tørretumbler hver anden dag året rundt, løber det op i 1100 kr. Har du en B-mærket eller kondenstørretumbler, er prisen endnu højere.

Tør tøjet udendørs og spar både penge og fugt
Ifølge Benny Hebsgaard er der mange gevinster at hente ved at tørre vasketøjet udendørs. Det skåner elregningen for den dyre tørretumbler, sparer CO2, giver mindre fugt i huset, og får tøjet til at virke mere friskt. Energirådgiveren råder til, at man får indarbejdet tørrerutiner, så du husker både at hænge tøjet ud og også hente det igen. Har du egen have, kan du med fordel placere tørrestativet, så det er let at komme til – ex tæt på bryggersdøren.
- Der er intet som duften af lufttørret sengetøj – og så er det gratis. I sommerhalvåret er der gode muligheder for at tørre tøjet ude. Og selvom den danske sommer kan være lunefuld, og solen ikke skinner hele tiden, tørrer tøjet stadig meget hurtigere ude end inde, afslutter Benny Hebsgaard.

 

Kommentarer

Tilbage

Del artiklen

© Hus & Have avisen

Add your Content here

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.