Hvordan ville du klare dig gennem en krise?

krisesituation

Er du forberedt på en eventuel krisesituation?

vandflaske til brug i krisesituationer

Når Beredskabsstyrelsen og myndigheder taler om krisesituationer, har tankerne ofte gået i retning af krigen i Ukraine. En krisesituation kan dog udløses af andre faktorer end den sikkerhedspolitiske situation i Europa. Det kunne eksempelvis være ekstreme vejrhændelser eller menneskeskabte hændelser som sabotage eller cyberangreb. Ting der kunne få en indvirkning på samfundet og på vores hverdag. Herunder også forsyningssvigt som konsekvens af sådanne eventuelle kriser.

Afgørende for en krise

Opfordringen fra Beredskabsstyrelsen om at kunne klare sig selv i 3 døgn, handler om, at myndighederne så kan rette fokus på at hjælpe dem, der ikke er i stand til at klare sig selv.

Hvis du ikke allerede har modtaget en besked i din e-boks fra Beredskabsstyrelsen, så er den på vej. Beskeden indeholder en anbefaling til, hvordan du skal kunne klare dig i 3 døgn i tilfælde af en krisesituation.

Det kan være svært at forestille sig en hverdag, hvor der ikke kommer vand ud af vandhanen eller der ikke er strøm i kontakten. Det er alligevel det, som Beredskabsstyrelsen og myndighederne opfordrer alle over 18 år at forholde sig til. Med pjecen ”Forberedt på kriser” kan du læse om myndighedernes anbefalinger til, hvordan vi alle bør kunne klare 3 døgn uden vand, strøm og måske mulighed for indkøb.

Novasel - Perskindol

Overordnet handler anbefalingerne om at have vand, mad, nødvendig medicin og artikler til personlig hygiejne, så du og din husstand kan klare sig i 3 døgn.

Tre døgn

Hvis du kan klare dig i tre døgn under en krise, kan myndighederne fokusere på at hjælpe udsatte borgere og arbejde på at normalisere situationen. “Jo flere der er i stand til at klare sig selv og hjælpe andre omkring sig under og umiddelbart efter en krise, jo stærkere står vi som samfund”, fortæller Laila Reenberg, Direktør Beredskabsstyrelsen i pjecen “Forberedt på kriser”.

Anbefalingerne fra myndighederne og Beredskabsstyrelsen indeholder følgende råd:

Drikkevand til tre døgn

Det anbefales at have 3 liter drikkevand pr. person pr. døgn. Det betyder, at hvis du vil være forberedt på at kunne klare dig selv i 3 døgn, skal der være 9 liter vand pr. person i husstanden.

Husk, at også dit husdyr skal have adgang til vand.

Vand der købes på flaske, skal opbevares køligt og mørkt (og kun indtil holdbarhedsdatoen). Drikkevand fra hanen skal du også opbevare køligt og mørkt. Brug beholdere til drikkevand og skift vandet jævnligt. Så ved du, at vandet altid er friskt. (Det vand du skifter ud, kan bruges til at vande haven, blomster eller vask).

Mad til tre døgn

At have mad nok til tre døgn i husstanden, kræver madvarer, der kan holde sig uden for køleskab og fryser. Tænk også på, at du måske ikke kan bruge ovnen eller komfuret. Madvarerne kan være knækbrød og konserves og gerne langtidsholdbare. Madvarer opbevares køligt, tørt og mørkt.

Hygiejne og medicin til tre døgn

Du bør altid sørge for at have nødvendig medicin til mindst tre døgn.

En førstehjælpskasse skal du også have, og den kan f.eks. indeholde plastre, forbindinger som kompresser, elastikbind og gazebind samt desinfektion og sårrens.

(Ved nuklear ulykke skal du følge myndighedernes anbefalinger!)

Hygiejneartikler som toiletpapir, bind/tamponer og vådservietter bør du sørge for at have, og dette kan nemt opbevares i boligen.

Varme og andre fornødenheder

Hvis det er koldt udenfor og der ikke er mulighed for opvarmning, kan husstandens tæpper og dyner bruges. Er der ikke mulighed for varme i en længere periode, holdes nemmest på varmen ved at alle i husstanden opholder sig i ét rum.

En mobiltelefon vil i en krisesituation være et vigtigt værktøj. Du kan komme i kontakt med familiemedlemmer, ligesom du vil have adgang til at finde information om hændelsen. I tilfælde af lokale strømafbrydelser vil du med en powerbank kunne holde strøm på din mobiltelefon.

Nyttige ting at have inden for rækkevide er også en lommelygte, batterier, tændstikker og stearinlys.

Du bør overveje din situation og om der er særlige behov

Er der nogle i husstanden der har særlige behov i form af plejeartikler eller bleer? Det kan være en god idé at have ekstra forsyninger til særlige behov.

Man kan være mere udsat afhængig af hvor man bor. Bor du f.eks. meget tæt på kystområde, er du måske mere udsat ved oversvømmelse. Det kan være en idé at undersøge, hvordan du f.eks. får fat i sandsække.

Har du kæledyr – så husk at det også skal have vand og mad!

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe