Det kan kræve adfærdsændring at skrue ned for energiforbruget

tøj til tørre

Sådan sparer du energi: tørreråd.

Du kan spare energi ved at springe tørretumbleren over, når du har vasket tøj.

Bidro aflang Ledflex

Det er i alles interesse at forsøge at skure ned for energiforbruget. De stigende energipriser rammer alle, og det er en stor post i budgettet. At skrue ned for energiforbruget kan for nogle kræve større adfærdsændringer, men med flere små ændringer kan man også gøre en stor forskel.

Tørreråd

Gode råd til at spare energi når tøjet skal tørres efter vask.
Sådan sparer du energi: tørreråd:

tøj til tørre
Det er godt for energiforbruget at tørre tøjet udenfor.

Rens tøjet med frisk luft

Luft tøjet engang imellem i stedet for at vaske det. Det sparer en vask og slider ikke på tøjet.

Novasel - Perskindol

Brug tørresnoren og tænk energi

Det koster næsten 22 kr., hver gang du tørrer dit tøj i en C-mærket tørretumbler og knap 6 kr. pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler. Husk at lufte ud, hvis du tørrer indenfor. En typisk vask fordamper nemlig over 2 liter vand, og det kan gå ud over dit indeklima.

Centrifuger grundigt, hvis du bruger tørretumbler

Centrifugering giver mindre vand i tøjet, kortere tid i tørretumbleren og et lavere elforbrug. Hvis du 3 gange om ugen tørrer tøj, der er centrifugeret ved 1.600 omdrejninger frem for 1.000 omdrejninger, kan du spare 140 kWh eller ca. 770 kr. om året.

Overfyld ikke tumbleren – det er god energi

For meget tøj forlænger tørretiden, giver krøllet tøj og et højere elforbrug. Se i brugsanvisningen, hvor mange kg tøj du må fylde i. Maskinens kapacitet er beregnet ud fra tøjets vægt, når det er tørt. Hvis du vil være sikker på, at du ikke overfylder tumbleren, er du nødt til at veje tøjet, før du vasker. Hvis din vaskemaskine og din tørretumbler har samme kapacitet, f.eks. 7 kg, behøver du ikke at veje.

Rens fnugfilteret

Rens fnugfilterene før eller efter hver tørretumbling. Hvis filtre er dækket med fnug, forlænger det tørretiden og energiforbruget kan stige med 10 % eller mere, samtidig med at tørretumblerens levetid forkortes.

Undgå, at tøjet er foldet eller krøllet sammen

Vær sikker på, at tøj og sengetøj ikke er foldet eller krøllet hårdt sammen i tumbleren. Det forlænger nemlig tørretiden.

Tørrebolde kan hjælpe

Tørrebolde er specialfremstillede bolde, der kan løfte og fordele tøjet, mens det tørres, så luften cirkuleres mere effektivt, og tørretiden nedsættes. Undersøgelser viser, at tørrebolde kan reducere tørretiden i visse tørretumblere. Prøv, om det er tilfældet i din tørretumbler.

Sorter tøjet

Sorter tøjet efter tekstil-type, og tør det ved den rette temperatur. Tøj lavet af uld og akryl skal tørres ved meget lavere temperatur end f.eks. bomuld. Derfor vil en sortering af tøj både forkorte tørretiden og forlænge dit tøjs levetid.

Brug strømmen når den er billigst – det er god energi

Hvis du har variabel elpris, betaler du den aktuelle timepris for strømmen. Det kan du udnytte ved at tørre tøj, når prisen er lavest.
Se elprisen nu og et døgn frem

Kilde: SparEnergi.dk

Sådan sparer du energi: tørreråd

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe