Guide til at pleje orkidéer

Det er ikke svært at pleje orkidéer.

Har du været uheldig med orkidéen som stueplante og tænker de ikke holder særlig længe, så ser her hvordan du plejer orkidéen.

Orkidéer er populære som stueplanter og det er der god grund til. De findes i forskellige varianter og er helt utrolig smukke. De er også nemme at holde – hvis du plejer og vander dem korrekt.

Bidro aflang Ledflex

Sådan plejer du orkidéer

Der findes tusindvis af arter af orkidéer og de udgør én af de største plantefamilier i verden. Mange tropiske orkidéarter vokser på træer eller klipper og derfor skal de have en særlig orkidéjord, når de bruges som stueplanter. Jorden skal bestå af en masse bark, der sørger for luft til planten.

orkidéen skal plejes med rigtig mængde vand. Den har en langstilket aks med smukke blomster
Noget der gør orkidéen speciel smuk er den langstrakte aks med fine vidunderlige blomster.

En stueplante i lys

Orkidéen trives et lyst sted, men ikke i direkte sol, da blomsten kan tage skade.

Vand med omtanke

For at have succes med dine orkidéer er vanding alfa omega. Da planten fra naturens side er meget nøjsom, skal du ikke vande mere end en gang om ugen. Den bedste måde er at sænke potten ned i vand (stuetemperatur) og lad den blive gennemvædet. Lad herefter vandet løbe fra, før du sætter planten tilbage i skjuleren. Orkidéens ”fødder” må aldrig stå i vand.

Novasel - Perskindol

Brug orkidégødning

Som udgangspunkt er det bedre at gøde din plante for lidt end for meget. Gøder du for meget, forkorter du plantens levetid. Der findes særlig orkidégødning, men du kan bruge almindelig potteplantegødning, som du bruger til stueplanter, og fortynde til halv styrke. Orkidéen er glad for fugtig luft, og det kan derfor være en fordel at lægge en lag vækst-ler eller ral i bunden af skjuleren. Det giver en god luftfugtighed omkring planten og hjælper til at rødderne ikke står i vand.

Orkidéen er den smukkeste stueplante med fineste blomster.
Orkidéen er en nøjsom plante fra naturens side og kræver ikke for meget vand.

Omplantning med frisk jord

Har du succes med din orkidé som stueplante, bør du omplante den en gang om året. Tag planten ud af potten og klip de rødder af, der er rådne eller opløste.

Herefter hælder du frisk orkidejord ned i potten. Orkidejorden består af barkstykker da planten optager næringen gennem luftrødderne og på den måde får luft. Vær lidt forsigtig når du omplanter, så de friske rødder ikke knækker.  

Sådan plejer du orkidéer og får glæde af dem i meget lang tid.

at pleje orkidéer er bl.a. at undgå for meget vand. Så kvitterer den med smukke blomster

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe