3 tips til at gøre din have mere økologisk

økologisk og bæredygtig have

Drømmer du om at gøre haven mere økologisk? Du kan få mere økologi og bæredygtighed i haven, med relativt små ændringer.

Gør haven endnu grønnere med hjælp fra den natur, du har lige uden for terrassedøren. Du behøver selvfølgelig ikke grave haven og ikke-økologiske planter op, men tænk fremadrettet over at købe økologiske frø og planter. Kunstgødningen kan erstattes af din egen gødning fra komposten. På den måde giver du din have grønnere betingelser.

Bidro aflang Ledflex
økologisk og bæredygtig have

Lav din egen gødning økologisk

Et fint sted at starte er at kigge på den gødning, du bruger i haven. Du kan med fordel lave din egen kompost til gødning. Fordelene er, at du kan lave din egen gode gødning og samtidig sparer du turen til lossepladsen med haveaffald.

Find en egnet plads til at lave kompost, måske bagerst i haven. Her kan du producere din egen gødning af alt fra affaldet fra høstede grøntsager, og andet blødt haveaffald til organisk køkkenaffald. Da afklippede grene og hårdere haveaffald er længere tid om at blive nedbrudt, skal det derfor kun udgøre en lille andel af kompostbunken.  

Du skal regne med, at det tager ca. en sæson før komposten er klar til at blive brugt som gødning. Se det derfor i starten som et supplement til en organisk gødning.

Novasel - Perskindol

Økologiske haveplanter

Uanset om du har købt økologiske frø og planter eller ej, kan du vælge at holde dem fri for kemi kunstgødning, og dermed kan du stadig give dem økologiske betingelser. Hvis du skal så, kan du bruge så- og priklemuld, der er godkendt til økologi. Og skal du plante haveplanter i den jord, du allerede har, kan du skifte kunstgødningen ud med organisk gødning, eller du kan vælge at bruge kompost.

Brug fuglene i haven

I køkkenhaven er der ofte brug for at bekæmpe de skadedyr, der gerne vil spise af planter og afgrøder.

Du synes måske det er en udfordring ikke at bruge kemiske ”våben” til bekæmpelse af skadedyrene, men havens fugle kan også være gode til at holde skadedyrene nede. Der er dog også afgrøder i haven, som du ønsker at holde fuglene fra. Med et net over jordbær og kålplanter kan fuglene ikke komme til, men for at få dem til at blive i haven, kan du kompensere og give dem andre goder.

Buske og træer, der giver de små fugle skjul fra større rovfugle, og som de kan spise af, er noget af det, der kan få fuglene til at blive hængende. Det kan eksempelvis være hvidtjørn, paradisæbler og bærmispel. Det pynter samtidig i haven og fuglene elsker det.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe