Få flot ny græsplæne ved at følge anvisningerne
Kom rigtigt fra start når du anlægger ny græsplæne. Det giver det flotteste resultat.

Sådan får du en flot græsplæne

Skal du anlægge ny græsplæne får du her en guide til et flot resultat. Følg anvisningen og få en flot græsplæne.

Det optimale tidspunkt for anlægning af græsplænen

For at få en flot græsplæne og sikre en hurtig og ensartet spiring af dine græsfrø er det vigtigt, at spiringsbetingelserne er optimale på det tidspunkt, hvor du sår dem.

Spiringsbetingelserne er optimale, når jorden er lun, og fugtigheden er høj. De forhold er til stede forår og efterår, og derfor er det bedst at så græsfrøene i april/maj eller august/september. Som en tommelfingerregel kan du sige, at så snart anemonerne blomstrer, er jorden varm nok til, at du kan så græsfrøene.

Hvis du ønsker at anlægge din græsplæne i det tidlige forår, kan du bruge Turfline Turbo Plæne. Denne græsfrøblanding indeholder græssorten ‘Axcella’, som spirer og gror ved lavere temperaturer end almindelige græssorter.
Hvis jorden er for kold eller frøene bliver sået i en periode uden regn, vil deres vækstvilkår være stærkt forringet. Det betyder imidlertid ikke, at frøet er dødt. Tværtimod ligger det i dvale i jorden og vil begynde at spire, så snart forholdene er gunstige (når der er varme og fugt i jorden).

Tretrins guide til klargøring af jorden

Det første skridt på vejen inden du skal anlægge en ny græsplæne, er løsning af jorden. Hvis jorden er sammenkørt, der hvor plænen skal anlægges, bør den løsnes i dybden ved en såkaldt grubning. Du kan eventuelt leje en grubber eller få en anlægsgartner til at udføre arbejdet. Før plænen anlægges, skal jorden fræses eller graves i en dybde på 25 cm. Fræs først i den ene retning og derefter på tværs.

Det næste skridt er at fjerne sten og rødder. Du bør især være omhyggelig med at luge flerårigt rodukrudt, da dette er vanskeligt at fjerne, når græsplanterne er etablerede. Sørg for at få hele roden samt eventuelle rodstumper med ved lugningen.

Endelig bør du planere jorden, når du skal anlægge en ny græsplæne. Det gør du ved at rive jorden grundigt igennem, så klumper og knolde slås i stykker. Gå derefter hele arealet igennem med små skridt, så jorden bliver fri for luftlommer. Først på den ene led og derefter den anden. Til slut bør du trække en lang planke eller stige hen over arealet, så du får en helt plan overflade. Riv efter med en fintandet rive, så de sidste sten og planterester fjernes, og de øverste cm jord bliver fine og løse.

Gødning af jorden

Før etablering af plænen bør jorden grundgødskes, så græsfrøene får lidt at leve af med det samme. Det er vigtigt, at gødningen fordeles jævnt over hele arealet.

Du kan anvende Turfline® gødning, og du bør altid følge emballagens anvisninger, når du doserer gødning. Hvis du vælger Turfline® iSeed Reparation, får du græsfrø beklædt med gødningsstoffer, der sikrer en forbedret spiringsprocent og etableringstid. Med disse græsfrø behøver du heller ikke tilføre ekstra gødning.

Læs også: Sådan bekæmper du mos i græsplænen

Såning af græsplænen

Du bør så græsfrøene på en vindstille dag, da det er svært at holde styr på de små frø i blæsevejr og risikoen for udtørring øges, når det blæser.
Hvis jorden er meget tør, skal den vandes grundigt igennem, før du sår. Da frøene i kartonen har forskellige størrelser, bør du blande dem grundigt, før du sår dem, såfremt du ønsker en jævn fordeling af store og små frø.
For en jævn såning af græs bør du desuden dele frøene op i to portioner, hvoraf den første portion skal sås på den ene led og anden portion på den modsatte led. Ved et større areal kan det betale sig at dele arealet op i felter med tilhørende frøportioner.

Du skal bruge ca. 1 kg græsfrø pr. 50 m2, og du kan så frøene med håndkraft eller leje en såmaskine. Efter såning af græs bør du rive arealet let igennem, så frøene dækkes af 0,5 cm jord. Du skal ikke vande arealet efter såningen af græsfrøene, da frøene i så fald vil svømme sammen, og den jævne fordeling vil blive spoleret.

Klipning af græsplæne

Du bør aldrig klippe græsset under 3 cm. Det skyldes, at græsset skal bruge for meget energi på nye bladskud, når det bliver for kort. Det svækker rodnettet, giver bare pletter i plænen og inviterer ukrudtet til at slå sig ned. Det er en god idé at ændre klipperetningen ved hver klipning.

Kilde: Plantorama

Læs også om store planter i boligen.

More Stories
Flisepest
Sådan får du fliserne pæne igen