Sådan passer du oliventræet

Oliventræer kan nemt overvintre i Danmark med den rette pasning.

Vinter, kulde og blæst kan være hård ved havens planter, specielt dem der har sin oprindelse ved Middelhavet. Se her hvordan du passer godt på oliventræet om vinteren.

Florentsia er specialister i middelhavsplanter og netop oliventræer er populære middelhavsplanter, også herhjemme. Middelhavsplanter giver en dejlig stemning af sydens sol, og du kan fint have succes med oliventræer på din terrasse. Se Florentsia’s guide til pasning af oliventræer om vinteren.

Oliventræet er et eftertragtet træ i Nordeuropa. Mange forbinder træet med deres ferier til Toscana og andre steder omkring Middelhavet. Og når man rejser rundt i Sydeuropa og spørger til træerne finder man hurtigt ud af, at hver egn også har sin egen foretrukne sort.

Bidro aflang Ledflex
oliventræ
Oliventræer er smukke i krukker og kan blive temmelig store med den rette pasning.

Pas på selve oliventræet

Selve oliven-frugten på oliventræet er der også stor forskel på, men her i Danmark er det mere selve træet, vi ønsker at lære at passe. Her må frugten siges at være sekundær, fordi der er for koldt en stor del af året til rigtig at kunne dyrke oliven til spisning.

oliventræ
Klimaet i Danmark er for koldt til at dyrke oliven til spisning.

Oliventræer er dog ret hårdføre og flere sorter kan overleve milde vintre i Danmark. I skrivende stund er vi i vinteren februar 2021. En vinter der viser sig fra sin knap så milde side, hvis vi skal tale om overlevelse på friland i Danmark. Florentsia vil altid råde folk til, selv gennem milde vintre, at dække rødder til. Brug f.eks. gran eller lignende, men særligt i vintre som denne at pakke træerne godt ind.

Sådan passer du oliventræet?

Men hvordan gør jeg det? Jo, kronen kan dækkes til med sækkelærred, jutevæv eller andet åndbart materiale og rødder og stamme tilsvarende med lærred og gran. Det er vigtigt, at der ikke opstår for meget fugt – det er derfor, du skal bruge et åndbart materiale. I vintre som i år er der ingen garanti for at træer på friland overlever. Og lad det være sagt, at vi aldrig råder folk til at plante træer ud med mindre, at man er indforstået med, at der er stor risiko for at miste træet gennem en kold vinter, som vi har nu.

Novasel - Perskindol

Den optimale pasning for oliventræer i krukke er overvintring i drivhus, orangeri eller lignende. Helst med en temperatur mellem 5-12 grader, lyst og med god ventilation. Gød meget forsigtigt og vand kun så jorden er jævn fugtig.

Sådan passer du oliventræet og får det godt igennem vinteren.

LÆS OGSÅ: Sådan planlægger du køkkenhaven

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe