Vinterklar: Tag planter og løg ind

blomsterløg

Inden frosten tager fat, skal du tage en række blomster og blomsterløg op. Så har du også flotte blomster til næste år. Se hvordan du opbevarer løg og blomsterknolde korrekt vinteren over.

Grav op

Når temperaturerne sænkes og efteråret er ved at være ovre, er det tiden til at tage knolde og blomsterløg op fra jorden. Knolde og løg kan godt klare den første lette nattefrost. Der skal typisk flere frostnætter til, før jorden kommer under frysepunktet og den fryser til.

Bidro aflang Ledflex

Blomster i krukker er mere udsat, da krukkerne ikke er gode til at holde højere temperatur end lufttemperaturen. Derfor bør du tage de blomster ind, der stadig kan gemmes.

Er det varmt, så vent

Vent med at grave løg og knolde op, hvis temperaturen er et godt stykke over frysepunktet. Er der grønne blade på planten, giver det stadig energi til roden.

Giv knoldene navn

Når du har gravet knolde op, så gør du dig selv en stor tjeneste ved at sætte navn på. Det gør det nemmere til foråret, at sætte knoldene i de ”rigtige” bede i haven.

Novasel - Perskindol

Rens for jord

Når du har tage knoldene op, skal de renses for visne blade og jord. Lad dem tørre et par dage, inden du lægges væk. Opbevar dem over vinteren i pap- eller flamingokasser.

Husk – hvis knoldene ligger for tæt op ad hinanden risikerer de at danne mug eller skimmel.

Tjek dine knolde

Du bør gemme knoldene et sted, hvor du af og til kan kigge til dem. Se efter om de er blevet angrebet af mug eller skimmel. Det kan brede sig, så smid de knolde ud, der ikke er raske.

Opbevares mørkt

Opbevar dine knolde og løg et mørkt og koldt rum. Gerne med en temperatur mellem 5-10 grader. Hvis det er for varmt, kan knoldene tørre ud. Hvis det er for fugtigt, kan du risikere de bliver angrebet af svamp eller skadedyr.

Brug et loftsrum, en kælder eller en garage til opbevaring.

Vent til februar – marts

Du kan plante løgene i krukker fra slutningen af februar, så de kan forspirre. Når det er frostfrit, kan du plante ud i dit havebed.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du vinterforberede din have.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe