Derfor opstår kondens på ruderne

vindue
Kondens er et naturlig fænomen der ses på glas.

Kondens er et naturligt forekommende fænomen. Det er en fugtig aflejring af vand på flasker, spejle, fliser, ruder og andre genstande.

Varm luft kan indeholde betydelig mere damp end kold luft. Når fugtig varm luft kommer i kontakt med en kold overflade, f.eks. en rude, vil det nedkøles, og det overflødige vand i luften kondenserer på genstanden.

Dug / udvendig kondens – et naturligt fænomen

Dug kan i kortere perioder dannes på udvendig side af moderne lavenergiruder. Fænomenet skyldes ikke defekte ruder – tværtimod. Det er den naturlige konsekvens af rudens høje isoleringsevne.

Bidro aflang Ledflex

Dug opstår når temperaturen på udvendig side af glasset når den udvendige lufts dugpunkt. Det opstår normalt i perioder, hvor den relative luftfugtighed når tæt på 100 procent – specielt om natten og tidligt om morgenen.

Du kan se det samme fænomen i naturen på græs og blade. Vinduet tager aldrig skade af denne midlertidige fugtpåvirkning.

Dug dannes oftere på ovenlysvinduer end på facadevinduer. Det skyldes, at taget afkøles hurtigere end en lodret væg eller et facadevindue. På grund af rudens gode isoleringsevne, kan bygningens varme ikke passere gennem ruden, og på skyfrie nætter bliver ydersiden af glasset nemt afkølet til under dugpunktet.

Novasel - Perskindol

Indvendig kondens på ruden

Vinduer er normalt de koldeste flader i et rum, og derfor det sted der typisk dannes kondens først. Overfladetemperaturen på et vindue vil sædvanligvis være lavere end overfladetemperaturen på en murstensvæg. For at undgå dette, ville det være nødvendigt at have flere termoruder indbygget i samme ramme, og det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre.

Ovenlysvinduer er på grund af deres placering særligt udsat for sne, hagl, regn og storm. Det betyder, at de afkøles mere end lodrette vinduer, og derfor hurtigere danner kondens.

Kilde: Velux

Vil du vide mere om konsens – se her.

Læs også om KUNSTEN AT PUDSE VINDUER

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe