Hvad betyder det egentlig for de trafikale forhold, når du i vejrudsigten hører, at der er rim eller islag. Få forklaringen her.
Rim

Rim kan dannes på alle tidspunkter af døgnet, men en typisk farlig vintersituation er, når vejen er under frysepunktet efter en klar vinternat med meget fugt i luften fx ved tilstrømning af luft fra havet.
Rim kan i de fleste tilfælde forudses, og derfor saltes der næsten altid præventivt mod rim på de større veje, dvs. inden rim bliver dannet.
Islag = frysende våde veje

Efter et regnvejr kan det klare op med stor udstråling – dvs. klar himmel. Derved kan vejtemperaturen falde til under 0 grader, og der opstår frysende våde veje.
Frysende våde veje efter regn kan også dannes, selvom lufttemperaturen ikke er under 0, blot vejtemperaturen øjeblikkeligt falder til under 0 grader. Frysende våde vej kan på kort tid give ekstremt glatte veje.
Frysende våde veje efter et regnvejr kan optræde vinteren igennem. I den sene vinter og i foråret kan frysende våde veje også dannes af frysende smeltevand efter solskinsdage, hvis der ligger snevolde langs vejene.
Isslag = frysende regn

Isslag opstår i vejrsituationer, hvor atmosfæren gennemgående er kold, men i få hundrede meters højde findes et varmere lag med temperaturer over 0 grader.
I sit fald mod jorden når nedbøren derfor at smelte, men den afkøles igen nær jordoverfladen. Det kaldes underkølet regn.
Når dråberne rammer jorden, splatter de ud og fryser med det samme og danner et islag.
Snefald

Snefald og snefygning har stor indflydelse på fremkommeligheden. Ved meget let snefald kan man smelte sneen væk med salt, men ved større snefald må sneen ryddes væk.
Under snefaldet bliver sneen ryddet væk af vejen med sneplove. Når det er holdt op med at sne, saltes der igen for at fjerne den resterende sne, plovene har efterladt og forhindre, at frysende våde veje opstår.
Vejdirektoratets vinterråd
- Orienter dig på Vejdirektoratets Trafikkort inden du kører hjemmefra.
- Tag hjemmefra i god tid så du kan køre roligt og forsigtigt, hvis vejen er glat.
- Fjern sne og is fra alle ruder og lygter – husk også taget.
- Pas særligt på ved udsatte steder hvor der er større risiko for glatføre. Det gælder specielt ved skovstrækninger, lavtliggende områder og på og under broer.
- Bemærk at glatføre ikke altid kan ses. Kør derfor forsigtigt, også selv om vejen umiddelbart ser fin ud.
Læs om Vejdirektoratets serviceniveauer på trafikortet.dk, som beskriver, hvornår der saltes og ryddes sne. Find Trafikkortet her.
LÆS OGSÅ: Kan du reglerne for snerydning?