Sådan gør du dit hus indbrudssikret

Sådan gør du dit hus indbrudssikret
Det behøver ikke være voldsomme ændringer der skal til, for at dit hus er indbrudssikret.

BoTrygt har fine forslag til, hvordan du kan gøre dit hus (næsten) indbrudssikret på en formiddag.

Det behøver hverken at være dyrt eller tage lang tid at sikre dit hus langt bedre mod indbrud, end det er i dag. Bo trygt! har her samlet en række tips til, hvordan du gør livet surt for indbrudstyven med en meget lille og billig indsats.

Bidro aflang Ledflex

Jo flere ting du gør, jo større er chancen for, at du undgår indbrud.

De ting, du skal bruge, kan du købe på nettet, i byggemarkeder eller hos en låsesmed.

Sådan gør du dit hus indbrudssikret

Sæt hængelås på skuret

I dit redskabsskur ligger der garanteret en række ting, som en tyv kan bruge til at bryde ind i dit hus med – et koben, andet værktøj eller måske en stige? Men hvis du monterer en hængelås på døren ind til skuret, får tyven svært ved at komme derind og forsyne sig.

Bøjletykkelsen på hængelåsen skal være på mindst 8 millimeter, så den er meget vanskelig at klippe over. Skal den være endnu mere sikker, kan du også få hængelåse med banke- og dirkesikring. Du kan både købe almindelige hængelåse med tilhørende nøgler og hængelåse med kode.
Husk at montere beslagene til hængelåsen med kraftige beslag, evt. med møtrikker eller sikringsskruer. Hvis døren til skuret ikke er stærk nok, og dermed nem at bryde op, kan du forstærke den med et par lægter eller brædder på den indvendige side af døren.

Novasel - Perskindol

Montér greb med lås på terrassedøren

Når tyve bryder ind af døre, er det oftest gennem terrassedøren. Og er han kommet ind på anden vis, vil han nemt kunne gå ud af dørene med tyvekosterne i hånden, med mindre der er et indvendigt dørgreb med en kodelås.

Du kan også montere et indvendigt dørgreb med en lås med nøgle. Husk, at nøglen altid skal sidde i låsen, når du er hjemme. I tilfælde af brand er det afgørende, at du kan komme ud.

Det er supernemt selv at montere et indvendigt dørgreb med lås.

Sæt sikringsbeslag på vinduerne

Tyve kommer ofte ind ad vinduer. Har en tyv et koben, kan han på ingen tid bryde et vindue op. Men er der sikringsbeslag indvendigt på vinduet, er det mere besværligt at brække det op.

Heldigvis er det såre simpelt at montere sikringsbeslagene. Du skal blot bore for og skrue sikringsbeslagene fast.

Skru glaslister fast med sikringsskruer

På de fleste trævinduer sidder glasset fast i vinduesrammen ved hjælp af glaslister, og i vinduer fra før 1989 er glaslisterne oftest blot sømmet fast. Tyven kan derfor let afmontere listerne og trække glasset ud.

Men det kan du nemt forhindre. Du skal bare skrue glaslisterne fast med sikringsskruer, som ikke kan skrues ud igen – så er glaslisterne meget svære at få af.

Skift låsecylinderen

Låse bliver slidte, og mange gamle låse er nemme at få op med en dirk, bankenøgle eller låsepistol. Derfor er det en god idé at udskifte låsecylinderen i din lås, gerne hvert femte år. Det bedste er en lås, der både er borefri og dirkefri.

Det lyder måske besværligt at skifte låsecylinderen, men faktisk er det ikke så svært.

Installér udendørs lys med sensor

Udendørs lamper med sensor eller timer kan sørge for, at dit hus lyser op i mørket. Sensorstyret lys med bevægelsesføler er den bedste løsning, da den tænder automatisk ved bevægelse omkring boligen, og dermed øger sandsynligheden for, at en nabo opdager en eventuel tyv..

Placér udendørs lamper ved indgange som døre og indkørsler og tæt ved terrassedøre eller vinduer, som ligger bag huset – helst, hvor naboerne kan se dem.

Du må selv installere en udendørs lampe med sensor, hvis det indgår i et færdigt sæt med ledninger, transformer og brugervejledning, så det eneste, du skal gøre, er at sætte et stik i en kontakt. Du må også selv montere udendørs belysning med indbyggede bevægelsessensorer, der kører på batteri. Ellers skal du have fat i en autoriseret elektriker.

Klip hækken, beskær buskene og få Nabohjælp

En ting er at sikre huset, noget helt andet er at få tyven til slet ikke at gå ind på din grund, fordi han nemt kan blive opdaget af naboer og genboer. Det kan du bl.a. gøre sådan:

  • Tilmeld dig Nabohjælp sammen med dine naboer og genboer, så I sammen kan holde øje med nabolaget og hinandens huse. Læs mere om Nabohjælp og tilmeld dig her
  • Klip hækken ned, så den er højst 1,6 meter og gerne kun 1 meter høj.
  • Fjern eller klip de store hække/buske/træer ved dit hus ned, der kan skjule en tyv, mens han bryder ind.
  • Gør det svært for tyven at komme om til terrassedøren eller de vinduer, der ikke kan ses fra vejen ved fx at have lavt hegn eller lav hæk med låst låge mellem for- og baghave.

Husk dette, før du går i gang med vinduer og døre

Før du går i gang med at sikre vinduer og døre, skal du overveje disse to ting:

1) Er dine vinduer og døre så nye, at de allerede har sikringstiltag?

Hvis du har skiftet vinduer efter 2009, er det sandsynligt, at der allerede er indarbejdet en række elementer, der sikrer mod indbrud. Fx kan glasset være limet fast til rammen i hjørnerne, der er flere lukkepunkter, eller rammen er forstærket.

Er dine vinduer og døre så nye, at der stadig er garanti på dem, bør du overveje, om du selv skal foretage sikringstiltag på dem, for det kan ophæve garantien på vinduerne. I stedet bør du kigge på husets omgivelser og evt. indendørs tiltag.

Hvis du er i tvivl, om dine vinduer og døre har sikringstiltag, kan du ringe til producenten. Du finder frem til, hvem producenten er, ved at åbne dit vindue eller din dør og finde mærket i falsen (den indvendige ramme). Her står kontaktoplysninger på producenten og ofte også en række tekniske oplysninger.

2) Hvordan er standen på dine vinduer og døre?

Sikringstiltag vil i langt de fleste tilfælde bidrage til at mindske risikoen for indbrud, men i nogle tilfælde er vinduer og døre så nedslidte, at det ikke kan gøre en forskel. Hvis fx træet i vindueskarmene er nedbrudt og råddent, kan det meget nemt brækkes op, og her vil ekstra låse, sikringsskruer eller lister ikke gøre nogen forskel. Overvej i denne situation, om du skal udskifte vinduer og døre, der er i særlig risiko for indbrud.

Sådan gør du dit hus indbrudssikret!

LÆS OGSÅ: Stort potentiale for færre indbrud.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe