Snerydning: Hvordan holder du din indgang fri for sne?

snerydning

2024 er startet med kulde, blæst, sne og is. Det har flere steder været voldsomt vejr, men når blæsten har lagt sig og de frostklare dage tager over, kan vinterlandskabet være et smukt syn. Det skal selvfølgelig nydes, MEN det er din pligt selv at sørge for snerydning på din matrikel. Se gode tips til snerydning her.

Vælg den rigtige skovl til snerydning

Når sneen daler og det er frostvejr er sneen løs og relativ let. Brug en bred skovl når du skal fjerne frostsne. Du kan bruge en skovl i plastik eller krydsfiner. Når det er tøvejr, er sneen mere tung og våd. Da er det bedre at bruge en mindre skovl, da det ellers vil blive for tungt. En metalskovl er bedst egnet til tøsne. Den tåler mere vægt end en plastikskovl.

Bidro aflang Ledflex

Lav en vold

På fortovet og gangarealer op til huset skovler du sneen ud til siden. På den måde kan du lave en ”snevold” langs siden. Snevolden skal ikke være til gene for andre fodgængere eller trafikanter. Husk du skal lave indgange i volden til post- og renovationsmedarbejdere.

Hvad salter du med?

Du kan vælge at vande fortovet med saltlage i stedet for at strø med salt. En saltlage er vejsalt der er blandet op med lunkent vand. Forholdet er 1:4, dvs. 1 liter salt blandes med 4 liter lunkent vand.

Saltlagen laves i en vandkande, og der røres grundigt rundt. Denne måde får saltet til at strække 40% længere. Hunde og katte risikerer heller ikke at få grove saltkorn op i deres poter. For at fordele saltlagen jævnt skal du bruge en brusehoved på vandkanden.

Novasel - Perskindol

HUSK at du ikke skal vande med saltlage i frostvejr og at du altid har ryddet fortovet inden. Bruger du saltlage i frostvejr, kan vandet fryse og i stedet gøre fortovet isglat. Hvis du vil strø inden snefald, bør du bruge tørt salt eller brus. Så risikerer du ikke at fortovet bliver til en isbane.

Sådan forbereder du dig på snerydning

Du kan forberede dig på vinter og sne ved at have købt grus eller salt før vinterens første sne falder.

Hvis det er muligt, så skovl det sne du kan, så snart snevejret er stoppet. Når sneen er trampet ned, bliver den mere fast og det gør det vanskeligere at skovle. Nyfalden sne er lettest at fjerne. Hvis du fjerner sneen hurtigt, mindsker det risikoen for islag.

Er der udsigt til snevejr om natten, kan du med fordel strø salt ud om aftenen. Sneen vil være lettere at fjerne, når der ligger salt under.

Du kan med fordel skifte mellem salt og grus. Grus kan nemlig risikere at tilstoppe kloakken, men er til gengæld mere miljøvenligt end salt.

Snerydning kræver opmærksomhed

Det kan selvsagt være en kold fornøjelse at rydde sne. Sørg for at være godt klædt på. Og tænk over din arbejdsstilling, så du undgå fald eller uhensigtsmæssige vrid i ryggen. Vinteren kan være lang, så der er måske udsigt til flere dage med snerydning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe