Kondens: Sådan undgå du indvendig kondens på vinduerne

Glarmesterlauget har gode råd til at undgå kondens. Det er nemlig ikke godt - heller ikke for indeklimaet.
Duggede ruder er en lysende advarselslampe, der fortæller om dårligt indeklima i boligen, og det udgør en helbredsrisiko for beboerne. Dårligt indeklima kan give symptomer som hovedpine, luftvejsproblemer og dårlig koncentration.

Mange slås med indvendig kondens på vinduerne i disse koldere måneder. Høj fugtighed i boligen og for lidt udluftning skaber kondens på vinduerne. Derfor opfordrer glarmestrene alle til at få styr på udluftningsrutinerne i hjemmet.

En lille indsats i hjemmet kan gøre en stor forskel for holdbarheden af din bolig og din egen sundhed. I disse måneder bør du for eksempel have fokus på kondens i vinduerne.

Bidro aflang Ledflex

Kondens på indersiden af ruderne i boligen, er nemlig ikke noget, man bare må finde sig i, når temperaturerne ligger omkring frysepunktet. Kondens er tværtimod en lysende advarselslampe, der fortæller om dårligt indeklima i boligen. Det udgør en helbredsrisiko for beboerne, for dårligt indeklima kan give hovedpine, luftvejsproblemer og dårlig koncentration.

Undgå indvendig kondens på vinduerne

Dårligt indeklima er ikke alene et problem for vinduernes holdbarhed, det er også usundt for beboerne i boligen. Derfor er der al mulig grund til at tage reagere på det, hvis man har et tilbagevendende problem med kondens på ruderne indvendigt, siger sekretariatsleder for Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung.

Varm luft i boligen indeholder naturligt mere fugt end den kolde luft udenfor. Varm og fugtig luft, der rammer vinduets overflade og bliver kølet ned, danner kondens. Det er grunden til, at mange boligejere slås med kondens på indersiden af vinduerne. Vedvarende kondens på ruderne kan resultere i grønne eller sorte belægninger på vinduerne. Vedvarende fugt nedsætter vinduets levetid markant.

Novasel - Perskindol

Forlæng vinduernes levetid med udluftning

Heldigvis er det hverken omkostningstungt eller tidskrævende at afhjælpe problemet med indvendig kondens. Glarmestrene anbefaler, at beboerne vænner sig til at gøre udluftning til en fast rutine morgen og aften.

Når temperaturerne bliver koldere, har vi en tendens til at skrue antallet af udluftninger ned på et minimum, fordi det gør boligen koldere, og vi gerne vil spare på varmeregningen. Men i virkeligheden skal man optimalt have gennemtræk i boligen i hvert fald hver morgen og aften i fem til ti minutter. Endda helst gerne tre gange dagligt for at få fugten ud af boligen, påpeger Poul Henrik Madelung.

Varmeregningen bliver ikke højere

Selvom det lyder som en dyr løsning at lufte ud tre gange om dagen, skal man ifølge glarmestrene ikke lade sig narre. Fem til ti minutters gennemtræk i boligen tre gange om dagen, hvor man skruer radiatoren ned på et minimum, er meget bedre end for eksempel at lade vinduet stå på klem hele tiden for at få frisk luft ind i boligen.

Lader man vinduet stå på klem hele dagen, vil radiatoren arbejde hårdt på at holde rummets temperatur, og derfor får man intet andet ud af det end en høj varmeregning. Faktisk får man ikke engang bugt med fugten i boligen, så det er ikke en god måde at lufte ud på, understreger Poul Henrik Madelung og tilføjer afsluttende:

Og så kan det ikke understreges nok, at man skal undgå at tørre tøj indenfor. Tørring af en portion vasketøj giver over to liter vand ekstra i boligen. Det koster faktisk mere rent energimæssigt at varme den fugtige luft op.

Du bør være opmærksom på om du har kondens på vinduerne. Det er ikke godt for indeklimaet. Se gode råd fra Glarmesterlauget her.

Når der dannes kondens…

Varm luft indeholder naturligt mere fugt end kold luft udenfor. Varm og fugtig luft, der rammer vinduets kolde overflade og køles ned, danner kondens. Derfor slås mange med kondens på indersiden af vinduerne i de kolde måneder. Men det kan afhjælpes på nem vis. God udluftning er vejen frem.

Fakta om Glarmesterlauget

  • Glarmesterlauget har flere end 200 medlemmer, som dækker hele landet. Find din lokale glarmester her.
  • En glarmester er faglært specialist i glas og vinduer og kan hjælpe med alt fra store glasfacader til indramning af malerier.
  • Glarmesterlaugets Garantiordning dækker op til kr. 200.000. Se mere her.
  • Man kan få information om tilskud til energiforbedring på Glarmesterlaugets website her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe