Undgå varmeudslip – hold varmeregningen nede og varmen oppe

Undgå varmeudslip og at fyre for fuglene. Følg seks gode råd og hold regningen nede.
Med seks gode råd kan du undgå varmeudslip.

Hold regningen nede og undgå varmeudslip med få ændringer. Når varmeforbruget stiger, har regningen det nemlig med at følge trop.

Heldigvis kan du ved hjælp af få ændringer og seks gode råd holde varmeregningen i bund. Helt uden at fryse imens.

Vinteren er over os, og det betyder, at mange radiatorer bliver tændt i de danske hjem. Men det kan lynhurtigt blive en dyr fornøjelse, når vi skruer på termostaterne. Heldigvis er der mange ting, du selv kan gøre for at holde varmen oppe og regningen nede.

Bidro aflang Ledflex

Undgå varmeudslip

Først og fremmest handler det om at undgå varmeudslip. Hvis du følger seks gode råd til at bruge dine varmekilder rigtigt, undgår du at fyre for gråspurvene. Samtidig sørger du for, at varmeregningen ikke stikker af.

De seks tiltag – hold regningen nede:

1) Brug alle radiatorer ens

Det kan virke ulogisk at skrue op for de radiatorer, du ikke sidder i nærheden af. Kombinationen af en iskold og en brandvarm radiator er dog dyr i drift, fordi du ikke udnytter varmen optimalt. Det gør du derimod, hvis du bruger alle radiatorer i rummet og indstiller termostaterne ens. Så varm endelig op.

2) Lad radiatoren stå frit

En radiator er ikke altid lige pæn, og det kan være fristende at gemme den bag fx sofaen. Det gør måske noget godt for din indretning – det samme er bare ikke tilfældet for din varmeregning. Hvis den varme luft ikke kan komme væk fra radiatoren og stige til vejrs, vil radiatorens sensor tro, at rummet allerede er varmt. Det resulterer i, at du sidder og fryser i din sofa, imens sofaens ryg er brandvarm.

Novasel - Perskindol

3) Brug gardiner og persienner smart

Det er både godt for dit humør og din varmeregning at trække gardinerne fra om morgenen for at få fuld udnyttelse af den smule solskin, vinteren giver. Men husk, at det også gælder den anden vej rundt – om natten kan du holde varmen inde ved at trække for og rulle ned for gardiner og persienner.

4) Drop tæpperne og udnyt din gulvvarme

Hvis du har gulvvarme, skal du overveje at droppe gulvtæpperne, da de forhindrer varmen i at trænge op i rummet. Kan du ikke undvære de lune tæpper, er mindre og løse tæpper den bedste løsning.

5) Hold en konstant temperatur og hold regningen nede

Måske vil du gerne have det koldere om natten end om dagen, men det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at varme op igen dagen efter. Hvis du gerne vil have en lavere temperatur om natten, kan du nøjes med at sænke temperaturen et par grader.

6) Luft ud kortvarigt, men ofte

Der skal luftes ud i en bolig – også om vinteren. Det betyder dog ikke, at du bare skal lade vinduerne stå på vid gab i timer ad gangen. Når der er rigtig koldt, er det bedre at lufte ud hyppigere, men i kortere tid ad gangen. På den måde når vægge og andre indvendige bygningsdele ikke at blive for kolde og dermed svære at varme op igen.

Gør din bolig energivenlig og undgå varmeudslip

De seks ovenstående tiltag vil ofte have en effekt, når det handler om at spare på varmeregningen i de koldeste måneder. Men hvis de ikke hjælper, kan det være en helt anden problematik:

Hvis de seks tiltag ikke virker, kan det meget vel være dine vinduer, den er gal med. De kan være utætte og have udtjent deres værnepligt. Det kan virke som en stor udgift at skifte dem, men i virkeligheden skal du tænke på det som en langsigtet investering. Prøv evt. vores energiberegner til at regne ud, hvor stor din økonomiske besparelse vil være, hvis du skifter til nye, afslutter Peer Bertelsen.

Beregn din energibesparelse med energiberegner her.

Se hvordan du lufter ud om vinteren og undgår fugtskader.Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe