Emil Midé Erichsen: Jeg kunne jo også have sejlet til Tonga

Emil Midé Erichsen

Eventyreren Emil Midé Erichsen kommer fra en familie med eventyr i blodet, og er lige nu aktuel i tv-programmet ”Den sidste breddegrad”. Her er destinationer som fransk Polynesien skiftet ud med – den sidste breddegrad.

På TV2 har man kunne følge Emil Midé Erichsen’s rejse mod den sidste breddegrad, Nordpolen. Her skal han sammen med sine brødre og sin far gå 200 km til den sidste breddegrad i bidende kulde og med store udfordringer.

Bidro aflang Ledflex

Emil Midé Erichsen i sneen

Nye billeder på nethinden

”Nogle gange tænkte jeg; det er jo helt frivilligt, at jeg er her. Jeg kunne jo også have sejlet til Tonga. Men jeg tror, det er meget sundt at give sig selv nogle udfordringer.” Emil Midé Erichsen er en eventyrer. Han har sejlet jorden rundt og allerede oplevet mere end de fleste, men hvor kommer lysten til at gå 200 km til nordpolen?

”Jeg havde lyst til et eventyr oppe nordpå, og Arktis er en del vi ikke har stiftet bekendtskab med. Jeg ville have nogle nye billeder på nethinden, og jeg drømte om at komme op dokumenter de store klimaforandringer”.

At træne i en kummefryser

Til forskel fra en jordomsejling, så var de fysiske forberedelser et stort element mod rejsen til den sidste breddegrad.

Novasel - Perskindol

”Jeg har en fortid som elitesportsudøver, derfor forstår jeg, hvad det betyder at arbejde fysisk hårdt hen mod noget. Men der var elementer, der var hårdere, end jeg havde troet. Og da vi så var deroppe var det bare vildt. Du kan have forberedt dig nok så meget på, at det kan blive minus 25 grader. Vi har f.eks. sovet i en kummefryser i Hanstholm! Men når man så står der, og det er minus 27-28 grader, det blæser og man døjer med forfrysninger i ansigtet, man kan ikke mærke hænder og fødder, så er det altså bare hardcore. Det kan man ikke træne til.”

Også en indre rejse

At være så langt mod nord gav Emil et indblik i en arktisk verden og en oplevelse af denne gang virkelig at være på udebane. Men de 200 km gav også en tiltrængt pause til hovedet. ”Det var i virkeligheden en enormt spændende indre rejse, der udspillede sig i løbet af de uger, vi var afsted. Der var flere ting omkring mit liv, min hverdag og de sidste 10 år af mit liv, der i virkeligheden begyndte at falde lidt på plads.”

Til sommer er det 10 år siden Emil sejlede afsted på jordomsejling og som sådan startede hele eventyret. I dag er Emil gift med Louise og far til 2 drenge på 4 og 1 ½ år. Der er sket mange ting, så der var meget, der havde brug for at bundfælde sig.

”Jeg er bare sådan skruet sammen, at jeg er nødt til at bryde med hverdagen. Komme helt ud af min comfort-zone, og komme helt derud, hvor spørgsmålene naturligt bliver nogle andre. Der, hvor tankerne begynder at samle sig.”

”Det har også været hårdt. Der er meget forbundet med det at skulle igennem de følelser og tanker. Der var nogle dage, hvor jeg gik og tænkte, hvad laver jeg her? Hvorfor er jeg ikke hjemme med mine to små børn? Men det er sundt at savne! Og det bliver man lige mindet om.”

Eventyreren Emil Midé Erichsen

Til forskel fra tidligere eventyr oplevede Emil en ny form for savn. Savnet til Louise og de to drenge var jo ikke et savn han oplevede på jordomsejlingen. Det satte denne ekspedition i et andet lys og perspektiv.

”Jeg bruger faktisk ret meget tid på at spørge mig selv, hvorfor bliver jeg ved med at skulle tage på eventyr. På den her rejse har jeg været i tvivl som aldrig før. Men jeg tror på det giver mening. Ved at tage på eventyr lærer mig selv at kende på en måde, som jeg ikke ville kunne gøre, hvis jeg blev derhjemme.”

Jeg gør tingene på min egen måde

Beha brødrene… Sådan omtales Emil Midé Erichsen og hans to brødre, Theis og Alfred ofte. Deres far, Mikkel Beha Erichsen er bl.a. kendt som en populær tv-vært og søn af Troels Kløvedal.

Emil reflekterer over det, at blive sammenlignet med kendte familiemedlemmer og nære relationer.

”Det ville være naivt at postulere andet, end at navnet Beha har åbnet døre.
Med det følger der ligesom to ting; den ene er, at det kan åbne døre, og det kan være nemmere at få folk i tale. Og den anden side af medaljen er, at jeg selvfølgelig altid bliver sammenlignet med dem. Og det bliver jeg jo ked af. Ikke fordi jeg ikke forstår det, men for mig handler det jo ikke om at have en konkurrence kørende med generationer i min familie før mig. Jeg skal aldrig gøre det samme som Troels gjorde, og som min far gjorde, og som de var og er så dygtige til. Jeg gør ting ud fra det, jeg lader mig inspirere af.”

”Så når nogen en gang imellem siger, at Emil, han er ikke lige så dygtig som sin farfar, eller det var bedre dengang Troels lavede fjernsyn, så bliver jeg ked af det. Jeg har aldrig drømt om, at det skulle være bedre en Kløvedal eller Beha. Det de gjorde var fantastisk, og jeg har ikke i sinde at prøve at nå dem til sokkeholderne. Jeg gør tingene på min egen måde.”

Her vender jeg hjem

Emil Midé Erichsen bor med Louise og de to små drenge i sit barndomshjem i Sydhavnen. Emil har set det meste af verden, men føler det alligevel enormt rart, altid at vende tilbage til det samme.

”Lige så vildfarende jeg har været igennem store dele af mit liv, ligeså kedelig og konservativ har jeg jo været ved at bo det samme sted altid. Her vender jeg hjem. Der er en ro omkring det.”

”Jeg vender altid tilbage til, at jeg i virkeligheden godt kan lide at bo i Danmark. Jeg kan lide at være hjemme, og jeg kan lide at rejse ud. Det er nok kontrasten mellem at kunne begge dele, som jeg synes er så fantastisk.”

Kloge investeringer må vente

Emils næste eventyr er i støbeskeen og denne gang bliver det ikke uden den lille familie; Louise og de to små drenge.

”Det næste eventyr er, at vi skal ud og sejle – vores lille familie. Vi ved ikke, hvor vi skal sejle hen og vi ved ikke i hvor lang tid, men vi ved, at vi skal bruge al vores energi sammen med vores drenge, mens de er små.
Nu prioriterer vi al hvad vi har af tid og penge og opsparing på at få så mange timer, dage og uger i børnenes selskab. Så det med karriere, penge på kontoen, opsparing og kloge investeringer – det må vente. Jeg har sat mig det mål, at når ungerne flytter hjemmefra, så skal vi have brugt alle vores penge. Så får vi jo tid til at arbejde”.

”Vi sejler sydover og ud af Danmark. Så må vi se hvor vi ender. Jeg ved bare, at vi skal ud på en længere tur.”

Du kan følge Emil’s rejse mod den sidste breddegrad på TV2, hvor sidste afsnit sendes den 13/3 eller på TV2 PLAY.

Er du interesseret i at høre mere er Emil på foredragsturné i hele landet dette forår; se hvor på ticketmaster.dk. Du kan også læse Emils personlige og ærlige historie i bogen AT VENDE SIG MOD HAVET, der netop er udkommet.

Emil Midé Erichsen, 33 år, født i 1990
Gift med Louise, far til Hugo 4 år og Rumle 1 ½ år
Bor i barndomshjem, kolonihavehus i Sydhavnen, København

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe