Julekøkken: Hjerternes fest er også mavernes fest. Gode råd til et grønt og fornuftigt julekøkken.
Hjerternes fest er også mavernes fest og et dejligt julekøkken. Få godt råd til et grønt og fornuftigt julekøkken.

Råd til grønt og fornuftigt julekøkken

Julen er ikke bare hjerternes fest – den er også mavernes fest. Vi køber, laver og spiser mad i lange baner. Og hvis du ikke bare vil glæde hjerterne og maverne, men også skåne miljøet, får du her gode råd til grønt og fornuftigt julekøkken.

De fleste af os ved, at vi bør spise mindre kød. Ifølge den grønne tænketank Concito kommer mellem 20 og 30 % af EU-landenes udledning af drivhusgasser fra produktion og forbrug af fødevarer. Det er især kød og mejeriprodukter, der belaster klimaet. Derfor kan du måske i år overveje, om det virkelig er nødvendigt at servere både and og flæskesteg til jul? Måske du skal skrue lidt op for alt det skønne, grønne tilbehør, såsom sprøde kålsalater og lækre variationer af kartofler. Læs mere om grønt og fornuftigt julekøkken:

Grønt julekøkken

Når du laver julemad, er det desuden en god idé at vælge økologisk. Så slipper du som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. Samtidig er kun ganske få tilsætningsstoffer tilladt i økologiske fødevarer. Det betyder, at du kan være med til at mindske belastningen af naturen, fremme bedre dyrevelfærd og reducere dit og din families indtag af sprøjtemiddelrester ved at vælge økologisk.

Fornuftigt julekøkken

Ja, julen handler om god mad – og masser af den. Det betyder desværre også tit, at en stor del af julemaden ender i skraldespanden. Det er ikke kun spild af tid og penge – det er også naturens og jordens ressourcer, vi spilder. Derfor giver det god mening at gøre en indsats for at mindske madspild i julen, og det er der mange gode muligheder for.

Lav en indkøbsseddel

Det er et simpelt trick, og det virker. Lav en grundig og velovervejet indkøbsseddel, inden du drager mod supermarkedet. På den måde sørger du for at huske alt det, du skal bruge – og du undgår fejlkøb, som ender i skraldespanden.

Køb kun det, du har brug for

Butikkerne lokker altid med gode tilbud, og julen er bestemt ingen undtagelse. Men prøv, om du kan undgå at lade dig friste. Hold dig til din indkøbsseddel og køb kun ting på tilbud, hvis de står på din liste i forvejen.

Udregn portioner til dit julekøkken

Forsøg at regne ud, hvor meget hver person spiser, og lav din indkøbsseddel efter det. Hvis du kommer til at lave lidt for lidt eller lidt for meget, så noter det – så ved du det til næste gang, du får gæster.

Kvalitet frem for kvantitet

Tænke over dit valg af varer. Kvalitetsvarer er måske dyrere end budgetprodukter, men de giver ofte bedre smag i munden – på mere end én måde. Server hellere ét eller to små stykker økologisk, mørt kød med masser af velsmag, frem for flere store og seje stykker steg.

Gem gode rester fra dit julekøkken

Skulle der alligevel blive mad tilovers, kan de lækre rester måske genbruges på frokostbordet. Server medisterpølsen eller flæskestegen med nyt tilbehør til frokost dagen derpå. Du kan også fryse resterne ned til senere brug – eller du kan give dine gæster lidt mad med hjem. Hvis du bruger fryseposer, kan du vælge de svanemærkede. De er fremstillet af en høj andel fornybare råvarer, som ikke må komme fra genmodificerede planter. De er fremstillet energieffektivt. Og de indeholder ikke recirkulerede materialer. Få flere gode råd til at begrænse madspild – både i julen og i hverdagen – lige her.

Bæredygtig borddækning og julekøkken

  • Der er flere måder at gøre julebordet lidt grønnere, når det kommer til selve borddækningen.
  • Bring naturen med indenfor og pynt bordet med fine elementer fra naturen. Grangrene og -kogler klæder tallerkner og tarteletter rigtig godt.
  • Vælg svanemærkede servietter til bordet. De er nemlig fremstillet af lovligt, sporbart træ eller af recirkuleret papir. Hvis de er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt og med skrappe krav til kemikalier.
  • Brug LED-lys eller svanemærkede stearinlys i borddækningen. Svanemærkede stearinlys er primært fremstillet af fornybare råvarer og sparer derfor CO2. Der er grænser for, hvor meget sod lyset må afgive, og forbud mod en række stoffer, fx ftalater, tungmetaller, parfume og kræftfremkaldende opløsningsmidler.

Læs også “Sådan får du det bedste ud af juletræet”

More Stories
Mange er ikke klar over hvad de kan søge erstatning for når uheldet er ude. Du kan få hjælp hos Hviid advokater.
Søg hjælp når uheldet er ude