Energivaner og bedre indeklima – få tips her

Råd til gode energivaner - få ændringer i hverdagen giver sunde energivaner
Få ændringer i hverdagen giver sunde energivaner.

Start året med gode energivaner. Du kan med stor sandsynlighed både spare penge og bidrage til et bedre indeklima, hvis du kigger lidt nærmere på dine energivaner.

Årets første måneder bruges ofte med fokus på sundere mad, mere motion og velmente tiltag. Dårlige vaner vendes til godt. Det kan du også gøre med dine energivaner. NRGi giver enkle gode råd her:

1. Drop tørretumbleren og brug tørresnoren

Hæng dit tøj til tørre udendørs – også i vinterhalvåret, hvor det tager længere tid om at tørre. Luftfugtigheden stiger nemlig kraftigt, når du tørre tøjet indendørs, hvilket skaber det dårligt indeklima og dermed bedre betingelser for dannelse af skimmelsvamp.

Bidro aflang Ledflex

2. Luft kort ud med gennemtræk og få bedre indeklima

Daglig udskiftning af luften i din bolig er nøglen til et sundt indeklima. Men når du lufter ud i vinterhalvåret, kan kulden gøre indvendige bygningsdele kolde og dermed belaste varmeregningen. Luft derfor kort og koncentreret ud to-tre gang om dagen i 5-10 minutter og sørg for gennemtræk.

3. Standbystrøm er spilstrøm – kig på dine energivaner

Når hjemmets spillekonsoller, tv-apparater og computeres røde standbylamper lyser, sender det elregningen i vejret. Men hvis du husker at slukke helt for hjemmets underholdningsapparater, når de ikke er i brug, er der penge at spare.

4. Se efter energimærkning og alder på hårde hvidevarer og elektronik

Elektriske apparaters strømforbrug hænger direkte sammen med deres energimærkning og alder. Hvis du skal købe nye hårde hvidevarer eller elektronik i 2018, så gå efter den højeste energiklasse A og flest mulige +’er. A++ bruger op til 20 procent mindre strøm end A+.

Novasel - Perskindol

5. Fordel varmen på alle rummets radiatorer frem for ét enkelt – det giver også bedre indeklima

Der er god økonomi i at have alle radiatorer i hjemmet kørende på middel varme, så de deles om opgaven og kan varme boligen stabilt op, frem for at en enkelt radiator står alene og suser på 100 procent. Hvis du har fire radiatorer i stuen, kan du f.eks. indstille dem alle på 25 procent varme.

6. Sænk temperaturen og fyld vaske- og opvaskemaskine helt op

Fyld både opvaske- og vaskemaskine helt op, før du tænder for dem – og vask ved lavere temperaturer hvor det er muligt. Meget tøj kan fint nøjes med en quickvask og vaskeanvisningen er kun en rettesnor, og indikerer at der ikke skal vaskes på højere grader end anvist, men gerne på lavere.

Læs også tips til tøjvasken.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe