Sådan får din hund et godt nytår

Planlæg nytåret for familiens hund - så kommer den også godt ind i det nye år.
Som hundeejer er det vigtigt at planlægge nytåret i god tid, så der bliver taget hensyn til familiens hund.

Planlæg nytåret så din hund også kommer godt ind i det nye år.

For mange hunde er nytårsaften forbundet med stress og angst. Læs her gode råd til hvordan din hund får et godt nytår.

Høje lyde og uvante situationer

Hunde kan opleve nytåret som en meget stressende oplevelse. Når alle vaner brydes, i kombination med høje lyde og lysglimt, kan hunden opleve både stress og angst

Bidro aflang Ledflex

Når man skal finde ud af, hvad der er de bedste hensyn at tage for sin hund nytårsaften, handler det om at vurdere, hvor stresset hunden blev sidste år eller hvor stresset hunden generelt bliver ved høje lyde eller uvante situationer, hvis hunden er en hvalp.

Planlæg nytåret for familiens hund - så kommer den også godt ind i det nye år.
Som hundeejer er det vigtigt at planlægge nytåret i god tid, så der bliver taget hensyn til familiens hund.

Spørg dyrlægen inden nytår

Er man i tvivl om hvad der passer bedst til hunden, bør man rådføre sig hos dyrlægen eller en hundeadfærdsbehandler. Derudfra kan man planlægge en nytårsaften, der er festlig for ejeren og mindst mulig stressende for hunden.

”Det er forskelligt fra hund til hund, hvordan de oplever nytårsaften. Mens nogle hunde bliver så stressede, at de skal medicineres, kan andre nøjes med at ligge i skødet hos ejeren eller gemme sig under bordet. Uanset hvor stresset hunden bliver, så bør man altid sørge for, at der er taget hensyn til hunden,” siger Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Novasel - Perskindol

Traumer kan hænge fast efter nytår

Det er vigtigt at tage hensyn, da en dårlig oplevelse kan hænge fast. Hvis hunden får en dårlig oplevelse nytårsaften, kan den blive bange for andre høje lyde eller blive endnu mere stresset næste nytår.

”Oplever hunden et højt niveau af stress og angst nytårsaften, kan det spredes som ringe i vandet til andre situationer som f.eks. torden og skybrud. Derfor må vi som hundeejere tage de hensyn, der gør at hunden kommer godt igennem nytårsaften,” forklarer Jens Jokumsen.

Sådan får hunden et godt nytår

Der er mange ting, man som hundeejer kan gøre for at skærme sin hund, så den kommer til at føle så meget tryghed som muligt trods nytårsspektaklerne. Her kommer en guide til, hvordan man som hundeejer kan tage de bedst mulige forbehold:

 • Start med at tage udgangspunkt i, hvor stresset hunden blev sidste år, eller hvor stresset den generelt bliver ved høje lyde og uvante situationer. Planlæg dit nytår ud fra disse erfaringer.
 • Hvis hunden bliver meget stresset, kan det være en god ide at fejre nytår langt væk fra byen, hvor der typisk er mindre larm og lysglimt fra fyrværkeri.
 • Hvis hunden er mindre stresset, er det måske nok bare at lade dem være tæt på ejeren, tænde radioen eller den et tyggeben når fyrværkeriet er værst.
 • Luftning af hunden bør ske i snor op til selve nytårsaften. Hunden kan reagere uvant på pludselige brag og glimt, og kan derfor finde på at løbe væk. Husk også at gå en ekstra lang tur med hunden, midt på dagen på selve nytårsaftensdag.
 • Skærm hunden for lysglimt og høje lyde, og lad den gemme sig, hvis det giver tryghed.
 • Skæld ikke hunden ud. Det vil blot forværre dens stress i situationen.
 • Sørg for, at hunden ikke kan løbe væk. Den kan reagere uventet i en stressende situation.
 • Er man i tvivl om, hvilke forberedelser der passer bedst til sin hund, bør man rådføre sig hos dyrlægen eller en hundeadfærdsbehandler. Så kan nytårsaften bliver festlig for ejerne og mindst muligt stressende for hunden.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler ikke, at man lader hunden være alene nytårsaften. Det kan være svært at vide, om den reagerer voldsomt i en situation, og en negativ oplevelse kan forstærke angsten, hvis hunden er alene hjemme.

Husk også at passe godt på poterne, i dagene efter nytår. Knuste flasker og andet affald er ikke godt for hunden.

Sådan ser angst ud ved hunde

Symptomer kan være en enkelt af disse eller flere på samme tid.

 • Rysten
 • Savlen
 • Hunden gemmer sig, kryber ind under borde, senge og stole m.m.
 • Forsøger at komme væk
 • Hyler
 • Uro
 • Urenlighed

Læs også Reflekser kan redde hundens liv

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe