Vil du undgå de usynlige kemikalier i din hverdag?

Usynlige kemikalier og kemi påvirker dig og din familie

Sådan kan du få en hverdag med bedre kemi og færre usynlige kemikalier.

Hver dag bliver vi mere eller mindre bevidst udsat for kemi som vi ikke er opmærksomme på. Vi kan ikke helt undgå visse former for kemipåvirkning, men vi kan gøre forskellige ting for at begrænse den mængde vi bliver udsat for.

Bidro aflang Ledflex

Ved at være lidt ekstra opmærksom på disse tips og din adfærd, kan du mindske din påvirkning af kemi i hverdage.

Luft ud

De fleste er nok bevidste om, at frisk luft er godt – også indenfor. Når der tales om forurening, er det oftest udenfor. Men luften i din bolig kan også være forurenet. At lufte ud jævnligt skal gøres til en vane. I flg. Miljøstyrelsen, bør du lave gennemtræk min. to gange om dagen i fem minutter. Gør det til en vane at lufte ud om morgenen og inden sengetid.

Usynlige kemikalier og kemi påvirker dig og din familie

Undgå usynlige kemikalier – vælg økologisk

Vælg økologisk når det er muligt. Økologiske fødevarer indeholder som udgangspunkt ingen sprøjtegifte, færre e-numre og tilsætningsstoffer end ikke-økologiske fødevarer. Det er godt for dig og vores alles fælles natur og drikkevand.

Novasel - Perskindol

Fokus på det, der et tæt på dig

Du bliver selvfølgelig mest påvirket af de kemikalier, du er i direkte berøring med. Derfor bør du være særligt opmærksom på, om der er skadelig kemi i de plejeprodukter du bruger. Det er f.eks. plejeprodukter, der bliver på din hud som deodorant, make-up, cremer, sæber og shampoo. Er du sensitiv eller allergisk kan du gå efter svanemærkede plejeprodukter, da de lever op til skrappe kemikaliekrav.

Det er kendt, at også tøjindustrien bruger en række kemikalier i produktionen. Du kan derfor også vælge at gå efter Svanemærket, når du handler nyt tøj.

Husk hyppig rengøring

Det er rart at opholde sig i et rent hjem. Det ser ikke bare pænere ud, men er også sundere at være i. Kemikalier ophober sig i støv, og derfor er hyppig rengøring vigtig. Når du bruger Svanemærket rengøringsmiddel, skader det ikke nature, når det skylles ud. De er tilmed også effektive og drøje i brug.

Vask før brug

Når du har købt nyt tøj, er det vigtigt at vaske det, før du bruger det. Så får du vasket restkemikalier fra produktionen ud – restkemikalier der kan give allergiske reaktioner og hudirritation.

Lad det nye dampe af for usynlige kemikalier

Møbler, tæpper og andre ting i hjemmet kan afgive kemikalier, når det pakkes ud. Hvis det ikke er muligt at pakke ud og lade det nye dampe af udenfor, så sørg for at få luftet godt ud.

Sluk for elektronik

Elektronik kan især frigive kemikalier til omgivelserne, når det er tændt. Ved at slukke for elektronikken når du ikke bruger det, sparer du også på din elregning og på din klimabelastning.

Svanemærket stiller skrappe krav til usynlige kemikalier

Køber du produkter der er Svanemærkede, er det din garanti for, at produkterne lever op til en række skrappe krav til brugen af kemikalier. Der stilles f.eks. krav ved at udelukke en række kemikalier, der kan skade mennesker og/eller miljøet. Eller ved at begrænse mængden af visse kemikalier i produktet.

Det er altså gavnligt for dig at bruge sådanne produkter, men også bedre for de mennesker, der fremstiller produkterne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe