Få sunde energivaner i 2019

energivaner
Spar på energien i det nye år med gode energivaner.

Kom godt fra start i det nye år og få gjort op med dårlige energivaner. Læs her om hvordan…

Mange starter det nye år med forsæt om sundere mad, motion og mere tid med familien. Men overgangen til 2019 kan også bruges til at få lagt dine dårligste energivaner i graven. Det sparer nemlig både penge og bidrager til et bedre indeklima. Energirådgiver i NRGi Benny Hebsgaard giver her seks gode råd til at slanke elregningen og komme sundt fra start indendørs i 2019:

– Mange af os praktiserer dårlige energivaner i hverdagen, som vi slet ikke tænker over. Men får du erstattet de dårlige mønstre med nye gode, kan det både mærkes på elregningen og bidrager til, at indeklimaet i din bolig bliver bedre. Om vinteren opholder vi os mere indenfor, så januar er en oplagt mulighed til at se de daglige rutiner efter i sømmene og skabe gode energivaner for det nye år, siger han.

Bidro aflang Ledflex

Benny Hebsgaard giver her seks gode råd til, hvordan du skærer ned på dit elforbrug og sikrer dig en lavere elregning og et sundere indeklima i hjemmet i 2019.

1) Drop tørretumbleren og brug tørresnoren

Hæng dit tøj til tørre udendørs – også i vinterhalvåret, hvor det tager længere tid om at tørre, end det plejer. Luftfugtigheden stiger nemlig kraftigt, når du tørrer tøjet indendørs, hvilket skaber et dårligt indeklima og dermed bedre betingelser for dannelse af skimmelsvamp. Hvis du er nødt til at tørre tøjet indendørs, kan du fx stille tørrestativet på badeværelset, hvor betingelserne for fugt er bedre end i eksempelvis stuen. Tørretumbleren er også en kæmpe økonomisk udgift. En familie bestående af to børn og to voksne kan i gennemsnit spare ca. 776 kr. om året, hvis de hænger vasketøjet til tørre i stedet for at bruge en A-mærket tørretumbler.

2) Luft kort ud med gennemtræk

Daglig udskiftning af luften i din bolig er nøglen til et sundt indeklima. Men når du lufter ud i vinterhalvåret, kan kulden gøre indvendige bygningsdele kolde og dermed belaste varmeregningen. Luft derfor kort og koncentreret ud to-tre gange om dagen i 5-10 minutter og sørg for gennemtræk. Luk radiatorerne, når du lufter ud. De registrerer nemlig kulden ved udluftning og varmer endnu mere op. Hvis du ikke lufter tilstrækkeligt ud, kan den fugtige luft skabe fugtskader på væggene og en øget risiko for udvikling af den sundhedsskadelige skimmelsvamp, der kan forværre astma og andre allergier.

Novasel - Perskindol

3) Standbystrøm er spildstrøm

Når hjemmets spillekonsoller, tv-apparater og computeres røde standbylamper lyser, sender det elregningen i vejret. Men hvis du husker at slukke helt for hjemmets underholdningsapparater, når de ikke er i brug, kan du spare mellem 500 og helt op til 1.000 kr. om året, når du fx ligger og sover. Alternativt kan du købe en elspareskinne, der automatisk slukker for apparaterne.

Endnu en skjult strømsluger er hjemmets opladere til fx boremaskinen eller computeren. Du har sikkert undret dig over, hvorfor opladeren er varm, selvom den er færdig med at oplade. Forklaringen er, at en oplader kan bruge næsten lige så meget el på at stå tændt uden at oplade, som den gør, mens den lader batteriet op. Hold derfor øje med indikatorlampen, der som regel lyser grønt, når apparatet er fuldt opladt og tag opladeren ud af stikkontakten. Er der ingen indikatorlampe, kan du se opladningstid i manualen.

4) Se efter energimærkning og alder på hårde hvidevarer og elektronik

Elektriske apparaters strømforbrug hænger direkte sammen med deres energimærkning og alder. Hvis du skal købe nye hårde hvidevarer eller elektronik i 2018, så gå efter den højeste energiklasse A og flest mulige +’er. A++ bruger op til 20 procent mindre strøm end A+.

Hvis et køle/fryseskab er udstyret med energimærke A, løber det op i et årligt forbrug på 402 kWh eller godt 800 kr. Den udgift kan reduceres med et nyt køle/fryseskab med A+++, der blot bruger 162 kWh svarende til en besparelse på næsten 500 kr. jf. NRGis beregninger.

5) Fordel varmen på alle rummets radiatorer frem for én enkelt

Der er god økonomi i at have alle radiatorer i hjemmet kørende på middel varme, så de deles om opgaven og kan varme boligen stabilt op, frem for at en enkelt radiator står alene og suser på 100 procent. Hvis du har fire radiatorer i stuen, kan du for eksempel indstille dem alle på 25 procent varme.

En anden misforståelse er, at vi kun varmer enkelte rum i hjemmet op. Mange foretrækker at sove i et køligt soveværelse, men soveværelsets temperatur må ikke ligge langt fra de resterende rums. Store temperaturforskelle går nemlig ud over indeklimaet. Hvis varm luft trænger ind i det kølige soveværelse, kan det skabe kondens og skimmelsvamp. Hold i stedet en jævn temperatur i alle rum på ca. 20-22 grader, idet rum med en temperatur på under 15 grader skaber bedre betingelser for dannelse af skimmelsvamp.

6) Sænk temperaturen og fyld vaske- og opvaskemaskine helt op

Fyld både opvaske- og vaskemaskine helt op, før du tænder for dem – og vask ved lavere temperaturer. En opvask på 50 grader frem for 65 betyder en strømbesparelse på 10-20 procent. Der er også penge at spare, når du vasker tøj. Væn dig til at vaske tøj ved 20 grader frem for 40 og 30 grader frem for 60. Når du halverer temperaturen ved vask, opnår du en energibesparelse på 55 procent. Vasker du konsekvent service og tøj ved lavere temperaturer, kan du spare ca. 450 kr. om året.

 

 

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe