Gendyrk grøntsager bæredygtigt

Højbede er en let måde at få opbygget en køkkenhave på. De er gode til både krydderurter, blomster og grøntsager. Når sommeren vender tilbage, så kan man sidde på ens bænke, og nyde udsigten over alle ens hjemmedyrkede og gratis afgrøder. Højbede på hjul, plantekasser og altankasser er smarte at plante i. Dog kan det være svært at vide, hvor man skal begynde, når det gælder gendyrkning af grøntsager i plantekasser på hjul. Når man gendyrker grøntsager, så får man gratis mad ud af de grøntsager, som man har liggende i køleskabets skuffer. Det eneste man behøver for at gendyrke og for at spare penge, er enten nogle højbede på hjul, plantekasser eller altankasser. Læs med her i artiklen for at lære mere om, hvordan man gendyrker ens mad i højbede.

De gyldne porrer

Mange bruger hver måned porrer i deres madlavning. Man skærer bunden af, og smider dem ud i skraldespanden. Lad endelig vær med dette. Put den afskårede porrebund i plantekasser på hjul, og se hvordan den langsomt vil begynde at vokse frem igen. Porrerne kan også dyrkes i altankasser eller i krukker stående på bænke. Porrer er en grøntsag, som det første år vil give lækre porrer, mens den det andet år vil gå i blomst, og dermed give frø. Derudover laver porrer faktisk også endnu et løg nede i jorden, som så vil formere sig til en ny porre. Når man så vil høste ens gendyrket porre, så lad endelig vær med at rykke hele porren op. Klip i stedet porren af et par cm fra jorden. På den måde vil den gendyrke sig selv igen.

De lækre majs

Noget som man også kan gendyrke i ens højbede er majs. Har man nogle for gamle økologiske majskerner liggende, så kan man faktisk plante dem i højbede på hjul. Majskernerne kan sås direkte i plantekasser på hjul i starten af foråret. Det eneste man skal gøre er at lægge majskernerne i blød i vand i et døgn. De trives bedst i sommerens varme. Man kan med fordel forspire dem inde, og derefter plante dem ud i ens højbede eller altankasser. Majs kan godt blive høje, og dermed kan det være nødvendigt med et espalier. Man vil med et espalier kunne binde majsplanten op, så den ikke lægge sig ved jorden. Derudover kan et espalier også støtte planten. Vil man gerne have majskerner til næste års såning, så kan man med fordel lade en majskolbe tørre helt ind, og plante majskernerne derfra. På den måde har man en forsyning af gratis majskolber hvert år. Så kan man sidde på ens bænke og nyde årets høst.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev