Din madras udsættes hver nat for sved og fugt

Madras og seng opsamler sved og støvmider

Tips til at rengøre din madras

Madras og seng opsamler sved og støvmider

Din madras er formentlig nok ikke en del af dine hyppige rengøringsrutiner. Derfor bør du alligevel engang imellem gøre madrassen ren. Madras, topmadras og rullemadras udsættes hver nat for sved, og der kan komme andre pletter fra urin og blod. Det er derfor en rigtig god idé jævnligt at rense madrassen.

Bidro aflang Ledflex

Giv din madras opmærksomhed

Sengetøjet vasker vi hyppigt, og det er en rigtig rar følelse, når man lægger sig til at sove i en helt ren seng. Men hvad med madrassen? Det er ikke nok bare at lægge et rent lagen på. Madrassen skal også have din opmærksomhed jævnligt.

De fleste mennesker sveder mellem 2-5 dl om natten og det sætter sig i dit sengetøj – og i din madras. Nogle har også kæledyr på besøg i sengen, og der er derfor al mulig grund til at rense madrassen.

Tip:

Du bør ikke rede sengen som det allerførste når du står op. Hvis du starter med at dække madrassen med dyne og sengetæppe vil den ikke kunne afdampe og blive tør.

Brug rullemadras og tæppebanker

Har du en rullemadras øverst kan du formentlig vaske den i vaskemaskinen, og de fleste kan også tørretumbles. Rullemadrassen er god at have for at beskytte din madras og topmadras, da den er nem og hurtig at rengøre i vaskemaskinen.

Novasel - Perskindol

De fleste madrasser er rimelig tunge og ikke så nemme at bære udenfor. Hvis du alligevel har mulighed for det, så bær den ud på terrassen og bank den med en tæppebanker.

Det er også en god idé at støvsuge madrassen jævnligt, så slipper du af med støvmider som sengepartner. Gør det i forbindelse med, at du alligevel skifter sengetøj

Pletter på din madras

Det er ikke unormalt, at der kommer synlige pletter på din madras. Pletter er nemme at se, da de fleste madrasser er hvide eller lyse. Du kan fjerne pletterne ved at lave én af følgende blandinger:

Citronsyreblanding
½ dl. Citronsyre
½ liter varmt vand

Eddikeblanding
½ liter husholdningseddike
½ liter varmt vand

  • Brug en svamp eller en klud til at duppe pletterne med din rengøringsblanding, og lad det virke i et kvarters tid.
  • Dup herefter på pletten med en klud opvredet i rent vand.
  • Madrassen skal være tør inden du lægger lagen på.

Pletter på topmadrassen

Du kan bruge sammen rengøringsmetode for din topmadras.

Mange topmadrasser har dog en lynlås, så du kan tage betrækket af og vaske i vaskemaskinen. Du rengør selve topmadrassen på samme måde som madrassen.

Det tager selvfølgelig noget tid at rense madras og topmadras, da tørretiden kan vare nogle timer. En rullemadras er god at have, da den giver beskyttelse til topmadrassen eller madrassen. Den har ingen funktion i forhold til om sin seng er hård eller blød, og bruges mest af hygiejniske årsager. Du kan derfor sørge for, at rullemadrassen vaskes mere jævnligt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe