Få varmen tilbage i din radiator med udluftning

Luft ud i din radiator for at få optimal varme

Din radiator kan være svær at få til at varme ordentligt, når du efter en sommerperiode har haft den slukket. Ofte skyldes det, at der har samlet sig luft i radiatoren, og derfor vil den ikke kunne varme ordentligt op.

Luft i radiatorer, kan hindre gennemstrømningen af vand, og den vil ikke fungere ordentligt. Du vil derfor opleve, at der ikke kommer varme, selv om du skruer helt op.

Sådan opdager du luft i din radiator

Hvis der kommer klukkende lyde fra radiatoren når du forsøger at tænde for varmen, kan det være tegn på at den skal luftes ud. Du kan eventuelt mærke, om der f.eks. er temperaturforskelle på din radiator. Der hvor radiatoren føles kold, vil ofte være der hvor der er luft.

Udnyt varmen og spar på energien

Er der luft i radiatoren er det spild af energi. Fyret bruger energi på at varme vandet op, uden at det kommer ordentligt rundt og varmer op. Når du har udluftet dine radiatorer, vil det varme vand igen ubesværet kunne strømme gennem rørene. Herefter er det igen muligt at styre temperaturen og varmegraderne i boligen.

Sådan lufter du ud i din radiator

Varme og vand er oftest en opgave for en VVS’er. Heldigvis kan du nemt selv udlufte dine radiatorer. Vær dog opmærksom på, at der kan komme lidt vand ud, når radiatoren udluftes. Det er derfor en god idé at have en klud klar ved ventilen.

Novasel - Perskindol
  1. Start med at finde ventilen. Den finder du på radiatoren i modsat ende af termostaten.
  2. Med fingrene kan du løsne ventilen en smule. Det kan være nødvendigt at bruge en tang, hvis ventilen har sat sig grundigt fast. (Til nogle ventiler skal der bruges en lille radiatornøgle).
  3. Når ventilen er løsnet, vil der sive luft ud af radiatoren. Så snar der kommer vand skal du lukke for ventilen med det sammen. Så er det tegn på, at der ikke burde være mere luft.

Start udluftning oppefra

Har du flere etager i din bolig, er det vigtigt at du starter på nederste etage først. Sørg også for at have udluftet alle radiatorer på samme etage, før du bevæger dig op til næste etage. Hvis du starter oppefra kan du risikere, at der er luftlommer, der hindrer det varme vand i at strømme op i radiatorerne på øvre etager.

ofte skal radiatoren luftes ud efter sommerperioden

Radiatoren bør luftes ud hvis den ikke fungerer optimalt.

Bed også naboerne om at lufte ud

Bor du øverst vil du måske kunne opleve, at det er problematisk at få varmen fuldt ud tilbage i radiatorerne. Selv om du har luftet ud, kan der være så meget luft i dine naboers eller underboers rør, at du får problemer med varmen. Du kan derfor blive nødt til at kontante dem vedr. en ”fælles udluftning” eller kontakte en vicevært eller beboerforening.

author avatar
Jeanet Gugic

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe