Tænk over dit vandforbrug – se de nemme vand spare-tips

spare-tips til forbrug af vand i sommervarmen

Spare-tips: Vand er en vigtig og naturlige ressource og naturligvis en nødvendighed. I Danmark kommer det allermeste af vores vand fra grundvandet. I meget varme perioder og specielt i disse tørkeperioder lægger det et ekstra pres på vandværkerne rundt om i landet. Derfor opfordres til at vi sparer på vandet. Men hvordan sparer vi på vandet? Det er der flere tips til her:

I gennemsnit bruger vi 105 liter vand om dagen. Du kan generelt spare på vandet med gode energivaner.

Bidro aflang Ledflex

Undgå karbad

spar på dit vand
Et af de gode spare-tips er at undgå karbad.

Et brusebad på 5 minutter bruger 50-100 liter vand, mens der bruges omkring 150 liter vand til et karbad. Du kan altså spare meget vand ved at undgå karbad.

Kortere bad

En familie på 4 personer kan spare ca. 4.500 kr. om året ved at forkorte de varme bade med 2 min. om dagen.

Sænk temperaturen med 1 grad på dit vand

Hver gang temperaturen på vandet sænkes med 1 grad, spares ca. 4% af energien til at opvarme badevandet.

Novasel - Perskindol

Husk at slukke for dit vand

Sluk for vandet når du sæber dig ind eller vasker hår. Der bruges op til 20 liter vand i minuttet når du tager brusebad.

Vandbesparende bruser

En typisk bruser bruger 10-20 liter vand i minuttet, hvorimod en vandbesparende bruser bruger mellem 6-10 liter vand i minuttet. Der er altså meget vand at spare ved en sparebruser, og oftest kan du ikke mærke at der faktisk kommer mindre vand ud af bruseren.

Nyt mundstykke til din vandhane

En prelator blander luft i vandet, og nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen. På den  måde bruges mindre vand, men strålen virker større. Prelatoren er et mundstykke til vandhanen der både er billig og nem at sætte på.

Spring et bad over

Har du teenagere der bader måske flere gange om dagen, kan badet springes over en gang i mellem.

WC der skyller halvt

Har dit wc helt og halvt skyl, så brug halvt skyl når det er muligt.

Undgå at bruge vand til at skylle af

I nyere opvaskemaskiner behøver du ikke at skylle af inden du sætter i opvaskemaskinen. Undgå at lukke lågen helt i, så undgår du også at madrester tørrer ind.

Eco-programmer har lavt energiforbrug

Et eco-program kører oftest noget længere end de andre vaskeprogrammer. Alligevel er det et godt alternativ og bruger faktisk mindre strøm. Se i manualen hvilke programmer du kan vælge mellem.

Fyldte maskiner bruger mindst energi og vand

Sørg for at fylde både vaskemaskinen og opvaskemaskinen op når du sætter dem i gang. Også selv om du har en vaskemaskine, der tilpasser mængden af vand til mængden af vasketøj. En fyldt vaskemaskine bruger mindst muligt energi pr. kg. tøj og er mest energibesparende.  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe