Fra paladser og hyrdehuler til danske hjem

tæpper i boligen

Her er kelim tæppets historie

Når det kommer til ægte tæpper, har få den popularitet, udbredelse og variation som Kelim tæpperne. Disse fladvævede og robuste tæpper har fundet vej til alt fra paladser til hyrders huler, og i stor grad også danske hjem i dag. Deres oprindelseslande strækker sig i dag fra Balkan i vest til Centralasien og Kina i øst.

Bag denne store udbredelse og tæppernes flotte mønstre ligger en historie der i den grad er lige så spændende som tæpperne er flotte. En historie med en mystisk start for op imod 8000 år siden og en historie om stor udbredelse og regionelle variationer. Er din interesse fanget så følg med her, når vi giver dig hele Kelim tæppets historie.

Bidro aflang Ledflex

En mystisk begyndelse

At plotte den nøjagtige oprindelse af Kelim tæppet er en sværere opgave end man lige skulle tro. Dette skyldes at tæpperne med stor sandsynlighed går tilbage til forhistorisk tid, og potentielt har 8000 år på bagen. De ældste tegn på sådanne tæpper skal findes i Anatolien, nutidens Tyrkiet, og stammer helt tilbage fra den tidlige stenalder omkring 6000 år f.Kr.

De første faktiske eksemplarer på Kelim tæpper er lidt nyere, men vi skal stadig langt tilbage i tiden og flere tusind kilometer væk fra Anatolien. Disse tæpper stammer nemlig fra Altaibjergene, i dag omkring Sibirien, Mongoliet og Kina, omkring år 700-500 f.Kr. altså for godt og vel 2500 år siden. Der er altså tale om tæpper med en utrolig lang historie.

En stor udbredelse

Som de to lokationer der blev nævnt i afsnittet før indikerer, er det ikke kun en stor tidslig historie tæpperne bærer på, men også geografisk. I dag laves tæpperne som nævnt helt fra Balkan i vest og til Centralasien i øst. Det er altså et tæppe der lang tid før flyvemaskiner og containerskibe blev opfundet, indgik på et næsten globalt marked.

Novasel - Perskindol

Hvorfor denne udbredelse har været så stor, er svær at sige. Der er nok ikke nogen tvivl om, at tæppernes nærhed til vigtige handelsruter som Silkevejen og andre har spillet en rolle. Tæppernes robusthed spiller nok også en rolle, da de har kunnet bruges i selv de mest hårde omgivelser. Endelig kan Islam have spillet en senere rolle, da Kelim tæpper også bruges som bedetæpper.

Stor udbredelse, stor variation

Den store geografiske udbredelse har også bidraget til store variationer i tæppet i forhold til farver og mønstre. Hver region har egne traditioner og teknikker og dette afspejles flot i tæpperne. Der findes få tæpper, ja få ting overhovedet, der har så meget klassisk variation og spændvidde som de gamle Kelim tæpper.

Hvor meget du vil have ud af dette, er en meget individuel ting. Nogle dyrker virkelig de regionale forskelle, og vil gerne sætte sig ind i hver regions egen tæppehistorie, og måske lære at genkende forskellige mønstre og farvekombinationer. Du kan dog også bare gå til det helt simpelt og blot nyde den store visuelle variation og de uendeligt mange, unikke tæpper det resulterer i.

Kelim tæpper i dag

Kelim tæppets historie går altså langt tilbage, strækker sig langt ud i landskabet, men hvad med i dag? Hvordan ser Kelim tæppets historie ud i dag og hvordan ser fremtiden ud. Tæppet bruges fortsat som det traditionelt har været brugt, og laves stadig efter traditionelle metoder. Hvad der måske mest af alt kendetegner i dag fra andre tider er, at tæppet har fået et decideret globalt marked.

Kelim tæpper kan i dag fås over hele kloden, og deres popularitet skyldes muligvis deres interessante historie. I hvert fald er et af Kelim tæppernes store styrker, at de er så robuste og dermed faktisk kan bruges i en travl hverdag. På den måde har tæppet taget sit sidste skridt i en lang historisk udbredelse og blevet en endegyldigt, global genstand der ligeså let kan findes i København som i Kaifeng eller Kirkuk.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du uhygiejniske toiletbørster.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe