Havens dag med planter og biodiversitet

Havens dag er 2. søndag i september.

Havens Dag har i år fokus på biodiversitet, og på hvad haveejere kan gøre for at bidrage hertil.

Havens Dag afholdes hvert år 2. weekend i september, der i år er den 12. september. I år sætter Havens Dag fokus på planter, der er med til at øge biodiversiteten i de danske haver.

Bidro aflang Ledflex

Havens Dag 2021 bakker op om mange andre organisationers fokus på at øge biodiversiteten og til dette emne er der udarbejdet nyttige plantelister, så det er lettere at træffe et valg for alle, som gerne vil bidrage. Du finder plantelisterne nederst på siden.

En have er et lille stykke natur

Uanset om haven er på 1000 kvm eller blot er 50 kvm, så bidrager planterne og blomsterne i haven til den samlede natur. Selv det mindste staudebed eller altankasse med nektarholdige planter giver mulighed for, at diverse insekter kan finde føde. Asfalt, betonfliser og anden “død” belægning levner ikke megen plads til dyre- og insektliv, mens en træstamme eller brændestabel er rigtig gode gemmesteder for eks. biller.

Stor faglighed

De danske havecentre og planteskoler er ikke biologer, men gartnerne ved en her masse om, hvilke planter der vokser bedst under de forhold, som du har i din have eller på din altan. Gartnerne har stor erfaring med planter til fritidsgrunden, forhaven, køkkenhaven eller frugthaven. De har et meget stort udbud af planter, og du kan altid søge hjælp og få inspiration til planter, der er med til at øge biodiversiteten i din have.

Novasel - Perskindol

Nogle planter bliver spist

Havens dag afholdes i år for 30. gang. Til årets tema har vi udarbejdet nogle nyttige lister. Det er nemlig rart at vide, hvilke planter du måske skal undgå, hvis der er meget dyrevildt i dit område, eller hvis du er stærkt plaget af snegle i haven.

Listerne kan du få i dit havecenter, når kampagnen forløber, men du kan også se dem nederst her på siden.

Fødeplanter

Mange planter bidrager med nektar og pollen, så insekterne kan få føde. Andre planter er samtidig fødested for nye generationer af insekter, og dem har vi også lavet en liste over. Har du lyst til at sikre citronsommerfuglen, så er det planten trøst, som du skal vælge. Tørst er én blandt 72 forslag til fødeplanter til din have.

Planteliste – fødeplanter til havens insekter:

Planteliste – hjortesikre planter:

Planteliste – sneglesikre stauder:

LÆS OGSÅ: Se hvordan du får mere ud af haven med en terrasseoverdækning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe