Julestjerner: Kan du genkende en frisk julestjerne

julestjerner samlet i klynge

Fang de rette stjerner
Hvad skal man overveje, når man køber julestjerner?

Julestjerner vil med deres frodige grønne blade og intenst farvede blomster (dækblade) pynte i ethvert rum gennem hele vinteren. Med den rette pleje kan den vinterblomstrende skønhed bevare sit farverige udseende langt ind i foråret, forudsat at man vælger den rigtige plante i første omgang. For hvor gode dens udsigter til et langt liv er, er allerede bestemt, når du køber den.

Eksperterne hos Stars for Europe (SfE) afslører, hvordan man genkender friske, sunde julestjerner, og hvad man ellers skal være opmærksom på, når man køber dem. Sådan genkender du friske julestjerner:

Bidro aflang Ledflex

Tætte blade og spirende blomster

Man kan genkende en frisk, sund julestjerne på dens tætte, ubeskadigede blade, der ikke har nogen misfarvning eller deformiteter, og på dens spirende blomster. Hvis en plante allerede taber bladene i butikken, skal man vælge en anden, eller måske gå et andet sted hen. En anden vigtig indikator for friskhed er blomsterne. De er små, upåfaldende og er placeret i midten af de farvede dækblade. På en frisk julestjerne vil de være gulgrønne og i knop.

En lys, varm og beskyttet placering

Julestjerner har brug for lys for at trives. De kan ikke lide kulde og træk. I en butik skal planterne være placeret på et lyst, varmt sted, som er beskyttet mod træk. Undgå julestjerner, der står i et indgangsparti med træk eller udendørs under blæsende forhold og temperaturer under 15°C eller i et mørkt hjørne af butikken. Det kan de tage skade af. Det viser sig først en uge senere, hvor bladene simpelthen vil falde af.

Den rette mængde vand

Julestjerner bør ikke tørre helt ud eller stå i vand hele tiden. Særligt for meget vand kan give varige skader på planterne. Det er nemt at tjekke, om en julestjerne får den rette mængde vand: Løft planten og dens potte lidt. Hvis den er meget let eller mærkbart tung, skal du være forsigtig med at købe den. Planten skal heller ikke stå i vand.

Novasel - Perskindol

Hvis du er i tvivl, så vælg en anden julestjerne.

Godt beskyttet på vej hjem

For at sikre, at dine julestjerner overlever turen til deres nye hjem uskadt i vintervejret, skal de være pakket godt ind under transporten. Specialbutikker bør være veludstyrede til dette og have de nødvendige materialer på lager, såsom papir til at pakke blomsten ind i.


Sådan genkender du friske julestjerner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe