Dyrlæge advarer mod hunde- og kattevideoer

Hunde- og kattevideoer kan få kæledyret til at miste tilliden til ejeren.

Opråb til sociale mediebrugere: 
Dyrlæge advarer mod hunde- og kattevideoer

Der er en stigende tendens til at filme kæledyr i unaturlige og ubehagelige situationer, for at dele det som underholdning på internettet. Det får nu en af landets største grupper af dyrehospitaler til at advare mod at optage og dele disse videoer. I mange tilfælde kan situationerne gøre skade på dyrene og føre til manglende tillid til kæledyrsejeren. Eller ligefrem angst hos kæledyrene, lyder det.

Hunde- og kattevideoer kan give ubehagelige oplevelser

Hunde- og kattevideoer er ofte populære på de sociale medier. Mange af videoerne viser kæledyrene i harmløse og sjove situationer. Men der er en stigende tendens til, at dyrene også udsættes for uvante og ligefrem ubehagelige oplevelser. Det får nu en af landets største grupper af dyrehospitaler, AniCura, til at råbe op og advare mod hverken at optage eller at like og dele disse dyrevideoer.

Bidro aflang Ledflex

–  Vi ser rigtig mange videoer, der er ment som underholdning, hvor hunde og katte bliver udsat for små drillerier eller forskellige trends på sociale medier. For os mennesker kan det måske virke harmløst, men i mange tilfælde befinder kæledyrene sig rent faktisk i stressede og usikre situationer. Det kan medføre, at de mister tilliden til ejeren, eller at de i værste fald udvikler angst. Det forklarer dyrlæge hos AniCura Dyrehospital i Skovlunde Pernille Hansen og fortsætter:

Der har blandt andet været en trend, der er opstået på de sociale medier, hvor man laver vandmelonsmasker og placerer på hundens hoved. Eller at man sætter hunde og katte over for hinanden for at se, om de bliver aggressive. Lige nu florerer der desuden også mange videoer, hvor mennesker decideret forsøger at skræmme sin hund eller kat. I disse tilfælde gør man dyrene bange og fremprovokerer unødigt stress.

Vær opmærksom på kæledyrets signaler

Pernille Hansen har i knap 20 år behandlet hunde og katte med adfærdsproblemer. I følge hende er en af de største udfordringer, at mange ikke er nok opmærksomme på kæledyrets signaler:  

Novasel - Perskindol

Hunde og katte kan jo ikke forstå ironi og humor på samme måde som os mennesker. Derfor får de ikke en forklaring på, hvad de udsættes for. Hvis kæledyret for eksempel stivner, flakker med munden eller begynder at gø eller hvæse højlydt, er det tydelige tegn på, at dyret er bange og utilpas. Som ejer er man derfor nødt til at læse sit kæledyrs signaler. Man må forstå, at de her episoder påvirker dyrene negativt, forklarer hun.

Pas på med likes og delinger

AniCura opfordrer til, at man overvejer kraftigt, hvilke situationer man sætter dyrene i, inden man laver en optagelse. Men også som bruger på sociale medier bærer man et ansvar. Videoerne florerer ofte på TikTok, Instagram og Facebook, og derfor bør man tænke sig ekstra godt om, når man støder på hunde- og kattevideoer:

Når man liker eller deler videoer, hvor hunde eller katte bliver sat i unaturlige og ukomfortable situationer, bidrager man til, at indholdet bliver spredt yderligere. Det bedste, man kan gøre, er derfor ganske enkelt at lade være med at like eller dele disse videoer. Det siger Pernille Hansen, der dog understreger, at det bestemt ikke er alle videoer, som man bør holde sig fra:
 
Der findes heldigvis rigtig mange sjove og søde videoer med hunde og katte, som har det godt i naturlige situationer. Hvor de for eksempel leger i haven, spiser mad eller sover. Som ejer er det selvfølgelig helt i orden at filme sit kæledyr og dele på de sociale medier. Det vigtige er blot, at man holder øje med kæledyrets signaler. Overvej en ekstra gang, hvad det er, man udsætter sin hund eller kat for, afslutter hun.

Dyrlæge advarer mod hunde- og kattevideoer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe