Fliser i storformat – eller big slab-fliser som de også kaldes – er i høj kurs og populære i indretningen. MEN de kræver noget ekstra at håndtere og montere.
Storformatsfliser har de seneste år gjort indtog i de danske boliger. Den nye trend kan dog godt være en stor mundfuld for selv den mest garvede murermester. Mosaikhjørnet her samlet fem gode råd til håndværkere om arbejdet med de store fliser; sådan monteres fliser i storformat.
Fliser i storformat – også kendt som ’big slabs’ – er en af de seneste års hotteste boligtrends. Og med rette. For med sit strømlinede look skaber storformatsfliser nemlig et eksklusivt og luksuriøst udtryk i alle rum. For ikke at nævne det minimale vedligehold, fliserne på grund af de få fuger kræver. Sådan lyder det fra butikschef hos Mosaikhjørnet, Morten Væver Petersen:
“Convenience fylder meget hos forbrugerne i dag. De vil hellere være sammen med familien fremfor at bruge tid på at rense eksempelvis flisefuger – og det er én af grundene til, at big slabs har vundet frem i de danske boliger. Kan man som håndværker tilbyde storformatsløsninger, kan det således være med til at øge ens salg betydeligt”, siger han.
Udover et stort salgspotentiale rummer big slab-fliser også andre fordele for håndværkere. Derfor har Mosaikhjørnet, som har mere end 59 års erfaring inden for flisebranchen, her samlet fem gode råd, der letter monteringen af de populære storformatsfliser.
Anvend det rigtige værktøj
Det kan næsten være ligegyldigt, hvor dygtig en håndværker man er, hvis ikke man har det rette værktøj til opgaven. Og det gælder ikke mindst, når man skal håndtere fliser i stort format, fortæller Morten Væver Petersen:
På grund af deres størrelse og vægt, kræver storformatsfliser noget andet værktøj, end det vi typisk forbinder med fliselægning. For skal man kunne håndtere fliser større end 60×120, bør man som minimum anvende løftegrej – typisk i form af sugekopper. Ellers er de simpelthen ikke til at håndtere.
Vær omhyggelig, når du skærer til
Storformatsfliser stiller ligeledes andre krav til skæringen. Flisen skal blandt andet ligge på et helt plan underlag – og det er ifølge Morten Væver Petersen med tyk streg under plan, da selv den mindste ujævnhed kan få flisen til at knække:
“Også til skæring anbefaler vi at bruge specielt udstyr. For at sikre et jævnt og plant underlag er det nemlig en god idé at anvende et egnet skæringsbord med lameller, som man kan skære og bore ned imellem. Bordet er typisk 1,5×2 meter, og afstanden mellem lamellerne gør, at man ikke ødelægger bordet, når man skærer”, fortæller han og tilføjer, at når skæringen er veloverstået, er fliser i storformat til gengæld hurtige at montere:
Da der typisk ikke er så mange af dem, er storformatsfliser relativt hurtige at opsætte. En opgave drejer sig som oftest om to til tre fliser, der måske tager en time at montere. Så når først man har skåret dem til, er der virkelig tid at spare for håndværkeren.
Husk at opbevare fliserne korrekt
Ligesom med fliser i mindre størrelser er storformatsfliser også mere skrøbelige, hvis de er kolde. Modsat de mindre fliser vil regningen til gengæld være betydeligt større, hvis en big slab-flise går hen og knækker:
“Det hører heldigvis til sjældenhederne, at en storformatsflise knækker, men ikke desto mindre er det en dyr fornøjelse – enten for kunden eller håndværkeren selv. Men uagtet hvem regningen lander hos, er det en ærgerlig situation, siger Morten Væver Petersen og tilføjer:
“Alle keramiske materialer skal være opbevaret ved 20 grader i minimum 24 timer inden montering, og det gælder således også for de store fliser.”
Transporter fliserne forsvarligt
Udover at være opmærksom på opbevaringstemperaturen inden montering, skal storformatsfliser ligeledes håndteres på en bestemt måde, når man flytter dem fra a til b.
Man bør altid transportere større fliser stående og næsten lodret ligesom en glasplade. Det skal enten være i et stativ eller stående op ad en plade inde i varevognen. De fleste fliseleverandører udlejer færdiglavede stativer, som man kan transportere fliserne i. De koster som regel ikke så meget at leje, og pengene er godt givet ud for, at varerne transporteres forsvarligt.
Tag en makker med
Et gammelt ordsprog lyder, at der skal to til tango. Og det samme gælder, når man skal håndtere fliser i stort format, da de ifølge Morten Væver Petersen er tæt på umulige at håndtere alene:
“Storformatsfliser kan være svære at håndtere – især hvis man er ene om det. Det kan jo ende med, at man laver skader på boligens vægge og gulve, og i værste fald kan man selv komme til skade, hvis ikke man passer på og har en kollega med.”
Sådan monteres fliser i storformat.
LÆS OGSÅ: Skal du i gang med renovering så se her farvetendenserne og lad dig inspirere af toner og nuancer.