Sådan opdager du tegnene på dårligt indeklima

Opdag tegnene på dårligt indeklima

Et dårligt indeklima resultere i fugtskader i boligen. Fugt er gode betingelser for skimmelsvamp og råd, og det vil du gerne undgå i din bolig. Det er derfor vigtigt at du kender tegnene på dårligt indeklima.

Opdag tegnene på dårligt indeklima

Opdager du mørke skjolder i loftet, på væggene eller gulvet er det højst sandsynligt tegn på fugtskade. Fugtskader bør du tage alvorligt. Det er vigtigt at finde ud af hvorfor fugtskaden er opstået og også hvordan det påvirker dit indeklima. Et dårligt indeklima påvirker dit helbred, kan give dig fysiske gener og skader din bolig.

Bidro aflang Ledflex
Opdag tegnene på dårligt indeklima
Sørg for en god udluftning tre gang om dagen for at få et bedre indeklima.

Måske du har mistanke om dårligt indeklima hvis du lider af hovedpine, træthed eller irriterede slimhinder. De mere synligt tegn kan være sorte eller mørke plamager og pletter på flader som vægge og lofter.

Er indeklimaet påvirket af kondens?

Måske har du oplevet kondens i vindueskarmen når der er mange mennesker samlet i din stue. Eller på badeværelset og i soveværelset i vinterhalvåret. Du kan klare det med en udluftning og ved at tørre vindueskarmen af med en tør klud. Hvis du derimod oplever kondens og dug i vindueskarmen døgnet rundt, bør du være opmærksom på at det ikke udvikler sig til skimmelsvamp og råd. Du bør være opmærksom på dine vaner med udluftning og undersøge, om du har træk fra vinduer eller døre.

Når skaden er sket

Du bør reagere og kontakte en fagmand hvis du konstaterer mørke pletter eller plamager på flader som loft, gulv eller vægge. Det kan være svært selv at konstatere, om skaden f.eks. skyldes læk på et vandrør, kuldebroer eller utætheder. En fagmand kan hjælpe dig med at finde årsagen og sikre, at skaden ikke opstår igen. Med et hustjek af en fagperson kan du få råd og vejledning, om det er en god ide med eksempelvis efterisolering eller om taget skal tjekkes.

Novasel - Perskindol

Du skal selv være opmærksom på de gode vaner mht. udluftning for at få et godt indeklima.

Sådan får du et godt indeklima

  • Gør rent mindst en gang om uge
  • Undgå tobaksrøg indenfor
  • Undgå stearinlys der soder
  • Sørg for en grundig udluftning med gennemtræk tre gang om dagen
  • Undgå at tørre vasketøj indenfor
  • Forsøg at have samme rumtemperatur i alle boligens værelser
  • Brug emhætte under madlavning og luft ud efterfølgende
  • Luk døren til badeværelset når du tager bad
  • Luft ud når du har været i bad

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe