lyskæder og julelys i haven

Sådan tænder du julelys uden kæmperegning

Se hvordan du kan skrue op for julehyggen og ned for elforbruget.

Vi elsker lyskæder i den mørke tid op til jul, men lyskæder kan koste mange penge. Og særligt hvis dine lyskæder bruger glødepærer og du har dem tændt hele døgnet. I løbet af bare 6 uger kan 5 lyskæder med hver 100 små glødepærer bruge strøm for 800 kr.

Sådan tænder du julelys uden kæmperegning:

Gode råd til lyskæder

Brug LED
Vidste du, at LED bruger omkring 80% mindre strøm end glødepærer. Samtidig holder de typisk 25 gange længere. I dag er de fleste nye lyskæder med LED, men hvis din lyskæde ikke er det, bør du overveje at udskifte den med en LED lyskæde. Det vil spare på din elregning.

Jo lavere watt, desto lavere forbrug
Søg efter lyskæder med et lavt watt-tal. De nye LED-lyskæder bruger ca. 5 watt. En glødepære-lyskæde bruger ca. 35 watt. Du kan endda risikere at have en ældre model liggende, der bruger endnu mere strøm.

Lyskæder kan fås med forskellig farve lys. Hvilken farve der er pænest er en smagssag. Prøv om du kan tænde kæden inden du køber den. Så er du sikker på at få den rigtige med hjem.

Så meget kan du spare

Gode råd til tændte lyskæder

Begræns forbruget med tænd-sluk-ur på dine lyskæder
Du kan indstille dem til at tænde automatisk, når du vil have det, og når mørket er faldet på. På den måde bruger de ikke strøm i de lyse dagtimer, når ingen ser det.

Sørg for at slukke når julen er forbi
Du kan nøjes med at have lyskæderne tændt i 6 uger i stedet for 3 måneder. Du kan spare 190 kr. pr. lyskæde med 100 glødepærer.

Udtjente lyskæder skal afleveres på genbrugsstationen
Elektronikken kan genbruges, så gamle lyskæder kan afleveres på den kommunale genbrugsstation.

Så meget kan du spare

Det koster det at have lydkæder tændt

Flere lyskæder giver mindre elforbrug

Vi danskere har i de seneste år købt flere og flere lyskæder. Særligt op til jul i de mørke måneder. Det kan dog ikke ses på elforbruget. Det er faktisk faldet. Årsagen er, at vi i højere grad vælger at købe LED-lyskæder. De bruger nemlig væsentligt mindre strøm end lyskæder med glødepærer.

Kilde: Ens.dk

Sådan tænder du julelys uden kæmperegning.

More Stories
Gode råd til tæpper i hjemmet
Gode råd til dig, der har tæpper i hjemmet