Indretningstips til at undgå træk og spare på energien

Stue med gardiner ved vinduer

Se hvordan du kan undgå træk og spar på energien.

Mange ældre boliger døjer med træk og kulde. Med de høje energipriser er der endnu mere grund til at overveje, hvordan du undgår træk og kulde i boligen.

Bidro aflang Ledflex

Efterisolering af huset kan være en oplagt mulighed, men der er andre – og mindre bekostelige tiltag du kan gøre for at undgå træk og holde din bolig jævn varm.

Undgå temperaturforskelle i boligens rum

En ens temperatur i alle boligens rum giver som udgangspunkt god mening. Temperaturforskelle bør ikke være for store. Det kan give gode forhold for skimmelvækst og giver en forstærkende fornemmelse af kulde.

Der bør maks være 4 graders forskel på temperaturen i boligens rum og den bør ikke være under 15-16 grader. Typisk vil en god rumtemperatur ligge mellem 21-22 grader, men det er selvfølgelig individuelt hvordan en behagelig rumtemperatur føles.

Novasel - Perskindol

Brug gardiner til at isolere

Træk og varmetab kommer oftest fra vinduer. Selvom vinduet er intakt, vil det altid føles en smule køligere i området omkring et vindue, da det er det tyndeste punkt i huset.

Har du problemer med decideret træk og kulde, er det selvfølgelig en mulighed at skifte vinduet eller ruden. Hvis ruden ikke er utæt eller punkteret, kan du vælge en nemmere løsning.

Gardiner med en høj densitet, gør det sværere for kulden at trænge ind i boligen. På den måde får gardiner en isolerende effekt, når de er trukket for.

Er et vindue decideret utæt eller punkteret, bør det altid udskiftes.

Densitet er et mål for, hvor tungt eller let et stof er. Densitet er en fysisk størrelse, der defineres som massen pr. volumenenhed (eller vægt pr. rumfang).

Udskift tætningslister

Kommer der træk fra vinduerne på grund af gamle og møre tætningslister, er en udskiftning en effektiv og nem måde at komme træk og varmetab til livs. Tætningslisterne omkring vinduer begrænser indstrømning af kold luft, ligesom udstrømning af den varme inde-luft begrænses i at strømme ud. Du kan med fordel vælge lister af gummimateriale der er selvklæbende og nemme selv at tilpasse og montere. Vælg lister med en høj elasticitet, så de kan lukke helt tæt mellem vindue og karm.

Undgå træk og spar på energien med gardiner og nye tætningslister.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe