Årets sommerløg – Gladiolus

Årets sommerløg - gladiolus. Her i farven lilla.

Gladiolus er så populært et sommerløg, at eksperter i blomsterløg har udnævnt det til “Årets sommerløg”. Disse planter giver haven farve i skikkelse af deres høje pigge, der er dækket af blomster og omgivet af sværdformede blade. Deres prægtige blomster er en sand nydelse.

Årets sommerløg – Gladiolus

sommerløg

Sværdliljen

Ifølge botanikere findes der omkring 300 forskellige gladiolusarter, der oprindeligt kommer fra Afrika. Der vokser de som vilde blomster i deres naturlige omgivelser. Siden 1941 er de blevet dyrket, så vi nu alle kan beundre dem i vores haver.Den botaniske betegnelse ‘gladiolus’ er en diminutivform af det latinske ord gladius, som betyder sværd. De sværdformede blade og betydningen af den botaniske betegnelse har ført til, at planten også kaldes sværdlilje.

En løgknold

Gladiolus kan genkendes på de høje, robuste, opretstående stilke. Begge sider af stilken er dækket af blomster, der kan have næsten alle regnbuens farver. Og de kan variere lige fra pasteller til stærke, iøjnefaldende nuancer. Vidste du, at gladiolus ikke er et sandt blomsterløg, men snarere, hvad der kaldes en løgknold? I modsætning til ægte blomsterløg, der opbevarer deres næringsstoffer i lag af skæl, består en løgknold af et fast væv, der fungerer som et underjordisk opbevaringsorgan.

Bidro aflang Ledflex
gladiolus

Grupper

Da der findes så mange forskellige gladiolus, er der to klassificerede grupper, nemlig de storblomstrede og de småblomstrede sorter.

Den storblomstrede gruppe indeholder flere varianter end den småblomstrede. Disse består af hundredvis af varianter i mange forskellige farver og farvekombinationer. De bliver typisk over en meter høje. Disse varianter omfatter:

  • Sommerfuglegladiolus: Blomsterne er spinkle og står farvemæssigt i kontrast til resten af planten, hvilket får dem til at minde om sommerfugle. De er kendetegnet ved skiftevis placerede blomster, der består af tætpakkede kronblade. Farven på de inderste kronblade adskiller sig ofte fra de ydre.
  • Gladiolus primulinus: Varianterne i denne gruppe stammer fra den gule Gladiolus primulinus. Selve planten har en smal silhuet, og de øverste kronblade dækker støvdragerne nedenunder.

Småblomstrede gladiolus producerer mindre blomster og er ikke nær så høje. De er opdelt i følgende undergrupper:

Novasel - Perskindol
  • Gladiolus colvillii ‘Alba’: Dette er en af de ældste småblomstrede gladiolussorter og en krydsning mellem to arter, G. tristis og G. cardinalis.
  • Gladiolus nanus: Denne art er kendt for sin yndefuldhed. Dens pigge bliver ikke højere end 60-70 centimeter. Dette har ført til, at denne gladiolus også kaldes en dværggladiolus.
  • Gladiolus tubergenii: Denne art er opkaldt efter planteavleren Van Tubergen og er en af de tidligst blomstrende typer.

Plantning og pleje

Gladiolus kræver masser af lys, så de bør plantes et solrigt sted i haven. De fungerer godt sammen med andre sommerløg som f.eks. georginer og steppeliljer (Eremurus) samt stauder og prydgræsser. De kan plantes fra midten af april til udgangen af maj. Arranger dem i små grupper på 3-5 knolde i en dybde på ca. 10 cm. Sørg for, at den spidse ende vender opefter. Efter plantningen skal jorden gennemvædes, så de kommer godt fra start. Sørg for at holde dem godt vandet i tørt vejr.

gladiolus

Interessante fakta

  • Gladiolus er perfekte indendørs som afskårne blomster. Skær et par stilke, når en eller to blomster har åbnet sig, og sæt dem i en vase.
  • Gladiolus kan blive 90-120 cm høje. Bind dem fast til blomsterpinde udendørs for at forhindre, at de vælter i kraftig regn eller blæst.
  • Vidste du, at gladiolus også kan vokse i krukker? De kortere varianter er særligt velegnede til dette formål.
  • Når du køber dem, skal du vælge store, faste knolde – undgå bløde knolde eller knolde, der allerede spirer, da de kan være angrebet af sygdom.

Mangler du flotte plantekasser – se her!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe