Efterårets blade: sådan kan du genbruge efteråret

Sådan bruger du havens blade
smukke efterårsblade på stort træ i haven

Efterår er lig med en masse nedfaldne blade i haven. For mange mennesker er bladene noget der samles sammen, smides i sække og stilles til haveaffald. Du kan i stedet bruge efterårets blade til både noget praktisk og noget fint.

Sådan kan du bruge efterårets blade:

Lav din egen bladkompost

De nedfaldne blade er både en naturlig men også vigtig del af naturen om efteråret. De nedfaldne blade er nyttige som naturlig gødning og som føde og ”bolig” for forskellige dyr og insekter. Du kan med fordel ”genbruge” bladene og tilføre haven jordforbedring og nyt liv.

Bidro aflang Ledflex

De nedfaldne blade kan med fordel være et godt tilsætningsmateriale til komposten. Har du derimod rigtig mange nedfaldne blade er det en god ide at lave en bladkompost.

Bladkompost består udelukkende af blade og fungerer som en normal kompostbunke. Du kan blande forskellige blade i komposten, der placeres i et skygget område uden at tørre ud. Hvis det er nemmere at overskue, kan du lave en ramme af træ eller pileflet, for bedre at holde på bunken.

Til foråret vil din bladkompost – som du lavede om efteråret – være klar til brug i haven som god og naturlig jordforbedringstilsætning. Bladkomposten kan spredes ud på bede eller under træer og buske.

Novasel - Perskindol

Bladkomposten bruges ikke på græsplænen. Græsplænen kan ikke optage og omsætte komposten.

Brug blade som beskyttelse

Har du lidt mere sarte planter i haven, kan du med fordel bruge bladene som beskyttelse. Læg dem sammen med granris, der vil give en fin vinterbeskyttelse.

Brug blade som efterårspynt

Efteråret brillerer med de smukkeste farver. De nedfaldne blade spænder fra grøn, brun til gyldne og røde. Brug nogle af bladene til at lave de fineste efterårskranse – eller anden efterårspynt. Kun fantasien sætter grænser:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe