Derfor skal du bruge hovedet på trampolinen

Brug hovedet på trampolinen og undgå ulykker

Vil du glæde børnene med en trampolin i haven, er der mange timers underholdning og sjov. Mange ulykker kan undgås med simple trampolinråd. Så brug hovedet på trampolinen.

Når du skal hoppe på trampolin, skal du ikke hoppe med hovedet under armen men holde hovedet koldt. Læs Børneulykkesfondens fem gode trampolinråd:

Bidro aflang Ledflex

Hop altid én ad gangen

Er I flere, der hopper, kan I nemt støde sammen og komme til skade. Hvis du alligevel ikke kan lade være, så hop med en på nogenlunde samme højde og størrelse som dig selv.
Forklaring til forældre: Det ideelle er kun at hoppe én ad gangen, da faren for skader øges betydeligt, hvis flere personer hopper på trampolinen samtidig. Det gælder især, hvis der er forskel i højde og vægt på dem, der hopper. Et mindre barn kan nærmest blive sendt af sted som et projektil, hvis et stort barn samtidig hopper.

Brug sikkerhedsnet

Det er en rigtig god idé, at din trampolin har et sikkerhedsnet. Så falder du ikke ud over kanten, når du hopper, og dine små søskende kan ikke komme op på trampolinen og komme til skade. Et net sikrer ikke mod alle skader. Tjek, at det er i orden, og at lukningen virker og holder. Hop hverken over eller mod nettet med vilje.

Forklaring til forældre: Brug af sikkerhedsnet skal vurderes ud fra barnets alder og motorik og naturligvis ud fra, om trampolinen er gravet ned eller står på græsplænen.

Novasel - Perskindol

Slå aldrig saltomortaler

Det er sjovt at slå saltomortaler og kolbøtter på trampolinen, men det er også farligt. Du kan komme meget slemt til skade med nakke og ryg, hvis du lander forkert. Derfor er det bedst, hvis du helt lader være.

Børn under seks år skal have en voksen ved trampolinen

Forklaring til mor og far: Små børn kan ikke styre deres hop og, hvordan de lander. Samtidig er deres knogler mere sårbare over for brud, og det er den aldersgruppe, der er mest udsat for skader på hoved og nakke.

Når du er sammen med barnet ved trampolinen, er det en god idé at forklare, at det er godt og sjovt at hoppe på trampolin, men at man skal hoppe med omtanke. Sæt nogle klare regler for hop på trampolinen sammen dit barn.

Husk at give trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt

Hop aldrig på en trampolin, der er gået i stykker. Der må f.eks. ikke være huller eller revner der, hvor du hopper, og fjedrene skal være ordentligt dækkede. Opdager du, at der er noget galt med trampolinen, så husk at sige det til dine forældre.

Forklaring til forældre:
Det er vigtigt, at du løbende tjekker trampolinen. Forsømmer du vedligeholdelsen, forsømmer du sikkerheden. Først og fremmest er det en god idé at sørge for, at skruer og kantpuder er sikkert monteret. Tjek samlingerne, og at benene sidder ordentligt fast. Skift rustne fjedre, og tjek at dugen er uden huller og revner. Tjek trampolinens omgivelser – er der god plads over og rundt om trampolinen. Placer trampolinen på et blødt underlag f.eks. græs i god afstand fra ting, man kan slå sig på. Sæt trampolinen på et jævnt og vandret underlag. Grav evt. trampolinen ned, så falder børnene ikke så langt.

En havetrampolin kan ikke stå ude hele året uden vedligeholdelse. Det anbefales at tage nettet af og lægge det indenfor, når efterår og vinter nærmer sig. Fastgør samtidig rammen til underlaget, så den ikke blæser væk ved vindstød eller storm.
Kilde: Børneulykkesfonden

Så derfor – brug hovedet på trampolinen – så kan mange ulykker undgås.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du få fitnesscenter i haven.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe