Derfor skal du skabe biodiversitet i haven

Læs om hvorfor biodiversitet er godt for haven og for miljøet.
Der er mange muligheder for at gøre noget for planter og dyr, og villahaven er et godt sted at starte.

Der er mange muligheder for at gøre noget for de vilde planter og dyr, også selvom du ikke ejer både skov og mark. Din have kan også bidrage til biodiversiteten.

Mange planter og dyr er i tilbagegang, men måske kan du bidrage til at hjælpe nogen af dem.

En af de vigtigste årsager til tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed er manglen på egnede levesteder. Biologisk mangfoldighed kaldes også for biodiversitet.

Bidro aflang Ledflex

Rigtig mange mennesker, der har en have eller en altan, kan hjælpe dyr og planter med at skabe egnede levesteder. Det kan gøres ved enten en beskeden indsats og nogle gange ved slet ikke at gøre noget.

Hvorfor gøre plads til biodiversiteten?

Planter og dyr er gensidigt afhængige af hinanden og derfor vil skabelsen af levesteder for en art ofte være til gavn for flere andre arter. Derfor skal du skabe biodiversitet i haven.

Der er mange muligheder for at gøre noget for de vilde planter og dyr, også selvom du ikke ejer skov og mark. Altankassen, villahaven eller sommerhushaven kan også bidrage til biodiversiteten. Det kan f.eks. være, at du planter eller sår blomstrende planter i altankassen, overlader et hjørne af haven ”til sig selv”, du lader store grene og stammer ligge i haven, graver en lille havedam eller lægger en lille, uforstyrret stenbunke. Disse tiltag kan blive gode levesteder, og du vil kunne observere, hvordan forskellige arter vil bruge områderne.

Novasel - Perskindol

Derfor skal du skabe biodiversitet i haven – det er godt for miljøet og de vilde dyr og planter.

Kilde: Miljøstyrelsen

Vil du have et smukt surbundsbed? Se her hvordan du skaber variation i surbundsbedet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe