Gør haven vinterklar og nyd efterårets smukke farvespil. Få tips til efterårshaven her.
Du kan stadig lægge blomsterløg- og knolde som du med garanti vil glædes over til foråret. De kan lægges i jorden indtil frosten gør det umuligt at grave. Læg også løg i de rengjorte krukker efter sommerblomsterne. Til foråret vil du glædes over at kunne stille krukkerne foran hoveddøren eller på terrassen.
Vinterdække
Tips til efterårshaven – har du sarte planter i haven skal de beskyttes mod hård frost. De kan enten dækkes med klar plastik eller du kan få gode råd om netop dine planter i dit lokale plantecenter.
Plant om efteråret
Tips til efterårshaven – efterår er højsæson for at plante nyt. Tommelfingerreglen er at plante stauder i september, stedsegrønne planter i oktober, og løvfældende planter i november og frem.
Efterårets storme
Gør haven vinterklar – efterårets storme kan være temmelig voldsomme, og det er ofte endt i flyvende trampoliner og haveborde. Er du færdig med grillen og havemøblerne for i år, så pak det væk for vinteren, så du undgår flyvende overraskelser.
Brug kompost
Har du kompost der er færdig, kan du med fordel strø et lag på 5 cm i rosenbedet. Det er godt for jordstrukturen og beskytter mod frostskader. Du kan med fordel vente med at kultivere komposten ned i jorden til det bliver forår. Du kan selvfølgelig også bruge komposten andre steder i haven, som i bede og under træer og buske.
Årets frugthøst gemmes godt
Årets høst af æbler og pærer er ved at være i hus. Mange af frugterne er forhåbentlig allerede blevet spist eller blevet til grød og saft. Hvis det er sorter som kan gemmes lægges resten – uden stødpletter og andre skader – i kasser, hvor der er god gennemstrømning af luft. Sæt dem køligt og mørkt.
Det er en god idé at gennemgå kasserne med jævne mellemrum, og hurtigt fjerne rådne æbler. De rådne æbler smitter de andre æbler, og det går hurtigt med smitten, og hele kasser kan ødelægges.
God fornøjelse!
Vil du læse mere om at plante blomsterløg – læs her.