Gør haven efterårsklar

Havetips oktober 2020

Det er blevet tid til at gøre haven klar til efterår og vinter. Det vil også gøre meget arbejde lettere til foråret.

Græsplænen

Når jordtemperaturen bliver lavere end 6-7 grader stopper græsset med at vokse. Det er derfor ikke længere nødvendigt at klippe græsset – afhængig af temperaturen.

Når du klipper græsset sidste gang for sæsonen, bør du ikke klippe det under 4 cm. Det kan gøre det nemmere for ukrudt og mos at indtage græsplænen.

Bidro aflang Ledflex

Du bør samle blade op fra græsplænen inden det bliver frostvejr, da der kan være skimmelsvamp i bladene.

Rhododendronbedet i haven

Du kan stadig nå at plante eller flytte rhododendron inden vinter. Rhododendron skal helst nå at etablere sig inden frosten sætter ind, så skal du fylde op i surbundsbedet eller flytte rundt på rhododendron kan du gøre det nu.

Vidste du, at løgvækster som vintergæk, påskeliljer og vibeæg trives godt i surbundsbedet? De vil give et flot farvespil uden for rhododendrons blomstringstid.

Novasel - Perskindol

Rengør nu

Drivhuset vaskes ned inden vinteren, så du undgår bakterier og skimmel spreder sig i det fugtige vejr.

Rengør drivhuset i efteråret - det gør arbejdet lettere til foråret.

Beskær træerne i haven

Har du ikke allerede beskåret træerne kan du nå at beskære frugttræer og buske som f.eks. blomme- og kirsebærtræer. Her er saftstigningen lavest i oktober. Fjern knækkede og ødelagte grene fra træer og buske, så det ikke gør skade når der kommer blæst og storm.

I gang med køkkenhaven

Køkkenhaven står nok ikke øverst på listen over ting du skal gøre i haven nu, men med den rette indsats kan du gøre jorden mere optimal til når foråret kommer. Fjern ukrudt – få rødderne med – og herefter kan du så dækafgrøde. Det vil passe på køkkenhaven vinteren over. Når det igen bliver forår, kan du kultivere jorden og berige jorden med de mange næringsstoffer fra dækafgrøderne.

LÆS OGSÅ om hvorfor du kan forkæle planterne med kompost.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe