Sådan gør du haven vinterklar

Gør haven vinterklar
Gør haven vinterklar inden frosten sætter ind.

Hvad gør du med de visne stauder og blade, nedfaldsfrugterne og ukrudtet? Her får du Haveselskabet‘s tips til at gøre haven vinterklar.

vinterklar have

Lug så meget ukrudt du orker

Hører du til dem der ikke lige har fået luget haven igennem for ukrudt, så er det nu, du skal gøre det. For det betaler sig nemlig. Ukrudt, der får lov at stå vinteren over, vil blot vokse sig større og mere umedgørligt, så snart lyset og varmen atter bryder frem til foråret.

Selvom havehandsken formentlig bliver gennemvåd og klam, så træk så meget ukrudt op, du kan, inden frosten melder sin ankomst. Jo mere ukrudt du har fjernet, jo nemmere bliver havearbejdet til foråret.

Bidro aflang Ledflex

Ukrudt skal helst bortskaffes helt, hvis du ikke har en lukket varme-kompostering. Ukrudtsfrø og planter, der ligger i en åben kompostbunke vinteren over, kan sagtens vokse videre, og bliver derved spredt ud i haven med komposten til foråret.

Vend komposten så haven kan blive vinterklar

Nu vi er ved komposten, så det en god idé at få den omstakket op mod vintern. Det organiske plantemateriale, som er omsat, kan anvendes direkte nu og lægges ud i køkkenhaven eller bruges under træer og buske.

Resten omstakkes (dvs. vendes rundt). Er bunken tør, så tilsæt en håndfuld gødning og en kande vand, så komposteringen holdes i gang.

Novasel - Perskindol

Komposten både gavner jordens struktur og øger humusindholdet. Det er noget haveejere med en stiv leret jord eller sandet jord kan nyde rigtig godt af. Desuden er der gødning at spare ved at anvende kompost i din have. Det havens sorte guld.

Riv bladene sammen og fjern frugterne

Fjern de værste tunge bunker af blade fra fx græsplænen ved at rive dem sammen, og læg dem dem under træer og buske, hvor de kan ligge og omsættes til god humus. Resten kan du snildt lægge på komposten, hvor de vil gøre god gavn sammen andet planteaffald, som du har smidt på igennem sommeren.

Men lad endelig noget blive tilbage til ormene og mikroorganismerne. Det er ret så vigtigt, at disse væsner også forkæles og får noget at leve af. Det er det, der skaber plantetrivsel og en sundere og bedre jordstruktur i din have. Så send havestøvsugeren på pension, fjern kun det værste og lad naturen klare resten.

Nedfaldne frugter fra træerne bør du også få fjernet og smidt på komposten. De kan skabe grobund for svampesygdomme og insektplager næste år, hvis du lader dem ligge under træet.

Lad de visne stauder stå og gør haven vinterklar

Nok ser stauderne både ramponerede og halvtriste ud på denne årstid. Man kan blive fristet til at fatte saksen og klippe det hele bort og svinge en rosenrive imellem dem, så det kan blive pænt med pænt på.
Men lad endelig staudetoppene stå tilbage, for de kan bidrage til mange smukke og eventyrlige haveoplevelser hen over vinteren.

Du kan selvfølgelig fjerne de mest henslængte og triste staudetoppe og lade de mere ranke og skulpturelle stå tilbage. Så vil du blive belønnet med både sølv, guld og glimmer, når rimfrosten eller puddersneen lægger sig.

Løvehale, prydgræsser, asters, sankthansurt og tidselkugler er blot nogle af de gode stauder, som kan pryde et ellers kedeligt staudebed om vinteren.

Blomsterløg – du kan stadig nå det

Drømmer du om en smuk løgplæne, så fortvivl ikke. Du kan nå at lægge dine løg, bare det gøres, inden frosten sætter ind.

Jo senere du lægger dem, jo senere vil de titte frem til foråret. Året efter vil de igen være i normal gænge med blomstringen.

Vask af og ryd op

Det er måske lidt kedeligt, men det kan svare sig. Husk at få renset dine maskiner for græs og andet møg og få vasket dine haveredskaber inden vinteren. Det gør dig glad, når du til foråret hiver dem frem, og de er til at finde på deres plads i god form.

Intet er værre end at hive en beskidt græsslåmaskine frem, som ikke vil starte, fordi du var doven i efteråret. Haveglæde er også at gøre sig selv gode tjenester.

Drivhuset kan du samtidig tømme for visne planter og baljer med jord.
Tøm også de visne blomsterkrukker på terrassen og eventuelle baljer og beholdere med vand. Flere frostnætter i træk kan få whisky-tønder og plastbeholdere til at flække eller udvide sig, så de ikke længere holder vand. Tøm og tip dem på hovedet.

Beskyt de frostsarte og eksotiske

Planter, der ikke er hårdføre i det danske klima, skal flyttes helt ind. Det gælder fx alle de eksotiske planter som citrus, oliven, skærmliljer, fuchsia og laurbær.

De skal ikke nødvendigvis stå varmt, tværtimod, men helst stå lyst ved en temperatur på omkring 5-10 grader. Det er mere end rigeligt. Ofte ender de med at stå for varmt og for tørt, og det resulterer i mistrivsel.

Dahlia, begonia, gladiolus og andre frostsarte knolde skal graves op. De tørres, opbevares frostfri og forholdsvis mørkt vinteren igennem ved ca. 7-10 grader. Opbevar dem gerne i kasser med god luftcirkulation, og gå dem igennem med jævne mellemrum, og fjern eventuelt dårlige og bløde knolde.

Frostsarte planter, der trods alt kan tåle noget frost, skal vinterbeskyttes på stedet med enten halmmåtter, grangrene eller visne blade for at klare sig vinteren igennem.
Specielt perioder med barfrost og kraftig blæst kan udtørre og fryse planterne ihjel. Det samme kan de i kombination med kraftig sol i den sene vinter. Her kan netop lunere mikroklima med let skygge og læ skabt med grangrene eller halmmåtter være redningen.

Fastgør det løse haveinventar og gør haven vinterklar

Har du en havetrampolin, eller andet der kan rives væk af vinterens storme, bør det sættes indendørs eller fastspændes sikkert og forsvarligt.

Det samme gælder for høje ranglede buske eller nyplantede træer. Giv dem en pæl og bind dem op, så de ikke vælter i blæsten, eller knækker under snetryk.

Kilde: Haveselskabet

Kompost er havens sorte guld – læs alt om kompost her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe