Lav mad til havens fugle

Lav mad til havens fugle

Naturstyrelsen har gode tips til at lave mad til havens fugle. Se her hvis du vil fodre fugle i din have.

Lav mad til havens fugle

De vilde dyr i naturen kan som regel klare en vinter med sne og frost uden hjælp. Men fugle, der bor i byer, hvor veje og bebyggelse forhindrer dem i at finde nye og større områder at søge føde i, kan det være en god idé at fodre. Samtidig kan du også få lejlighed til at studere fuglene.

Bidro aflang Ledflex

Men er du én gang begyndt med at fodre fuglene, skal du blive ved. Fuglene vænner sig lynhurtigt til et fast fodringssted.

Har du et foderbræt eller fuglehus, plejer du formentlig at strø vildtfuglefoder, solsikkekerner eller lignende ud til fuglene i haven. Men vil du selv lave mad til fuglene, er her et par idéer:

Mejsekogler

Lav mad til havens fugle
Blåmejser og musvitter kan lide mejsekogler med fedt og korn, som du selv kan lave.

Find nogle gode kogler, og lad dem tørre, indtil de folder sig ud.

Novasel - Perskindol

Bind en snor i toppen af koglerne, og dyp dem i fedt, f.eks. svinefedt eller palmin. Vend dem derefter i fuglevildtfoder blandet med solsikkekerner, og lad dem afkøle, indtil fedtet er stivnet.

Det er en god idé at bruge en æggebakke til at stille fedtkoglerne i, mens fedtet stivner.

Når fedtet er stivnet, er koglerne klar til at blive hængt op i fuglehuset eller i hækken uden for vinduerne.

Gamle æbler

Specielt solsorte og andre drosselfugle er glade for gamle æbler og anden frugt.

Hænger der stadig æbler på æbletræet, eller ligger der en bunke under træet, så saml dem sammen, og læg dem på jorden, så du indefra kan se fuglene spise dem.

Foderblok

Du skal bruge bunden af en skyllet, tom mælkekarton eller en anden, mindre boks.

Hæld en blanding af smeltet fedt og frø i den, og stil den køligt, til fedtet stivner.

Blandingsforholdet skal være ca. halvt af hvert, lidt mere fedt end frø (eksempelvis 250 gram fedt og 200 gram frø). Det meste fedt kan bruges, f.eks. smør, svine- eller fårefedt – blot det er usaltet, og frøblandingen kan bestå af f.eks. solsikkefrø, hakkede nødder, havregryn eller måske rosiner.

Du kan enten hænge din hjemmestøbte foderblok op i et træ eller i hækken eller stille den direkte på foderbrættet.

Fuglekasser

Det er godt nok ikke lige nu, at fuglene skal bruge redekasser til at lægge deres æg i, men det er alligevel en god idé at sætte fuglekasserne op allerede om vinteren. Så har fuglene god tid til at undersøge deres fremtidige hus, før det bliver forår – fuglekasserne er også et sikkert skjul, og en del spurve og mejser sover faktisk i kasserne om vinteren. Du kan selvfølgelig også fint sætte kasserne op i marts eller april.

Find gode råd og idéer til at bygge fuglekasser på Skoven i skolens hjemmeside eller Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.

Lav mad til havens fugle og få et dejligt liv i haven.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du vinterforberede din have.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe