Roser: Få de flotteste roser med disse enkle råd

flotteste roser

Roser er smukke at have i haven – enten i et rosenbed eller i krukker. Du får her gode råd til, hvordan du planter og passer din rose.

Roser trives bedst på en solrig placering. Jorden du planter i er vigtig for at få flotte sunde roser, så vælg en næringsrig rosenjord, når du planter. Når du planter roser, er det vigtigt at der vandes rigeligt når du planter, og efter udplantningen. De roser der er remonterede bør gødes i marts, april, maj og juni måned. De roser der er engangsblomstrende kan du gøde to gang om året i marts og maj. Når du skal beskære roserne så gør det i det tidlige forår. Om vinteren kan du beskytte dine roser med grangrene el.lign.

Bidro aflang Ledflex

Smuk hvid rose
Beskær roserne sen vinter/tidlig forår i marts.

Roser har brug for ny jord

Når du skal vælge placering til dine roser, er det vigtigt at være opmærksom på fænomenet ”jordtræthed”. Det betyder, at der hvor der allerede har været dyrket planter fra rosenfamilien, vil jorden have en forringet jordkvalitet. Det vil derfor gøre den meget mindre egnet til at dyrke nye roser. Vælger du alligevel at denne placering er bedst, så sørg for at udskifte jorden. Skift gerne jorden i mindst to spadestiks dybde for at give de bedste betingelser for de nyplantede roser.

Roser trives bedst i en næringsrig og fugtig muldjord. Den bedste jord til roser er leret og næringsrig jord, så roserne kan forsyne sig med næring og væske. Lerjorden holder nemlig på fugten og binder næring i jorden, og det giver gode betingelser for roser. Vær dog opmærksom på, at det ikke er en meget tung lerjord du planter i, da tung lerjord på sigt giver iltfattig jord, da det fastholder vandet.

En undtagelse for roser er parkroser – de trives fint i sandet jord.

Sådan planter du roser

Når du skal plante roser er det vigtigt at de plantes ud, så snart du har fået dem med hjem. Det kan nemlig hurtigt tørre ud hvis det står for længe. Det er specielt de barrodede rosers rødder, der er i risiko for at udtørre. Du kan med fordel sætte rødderne i vand inden du udplanter. Så ved du at rødderne er godt gennemfugtede inden de plantes i jorden.

Novasel - Perskindol

Når du graver hul til roser, skal det være så stort, at rødderne ikke bøjer, når du sætter rosen i hullet. Hullet skal også være så dybt, at rosens podningssted er mindst 5 cm under overflade på jorden. Sørg for at du løsner jorden i siderne og i bunden af hullet; rosen får lettere rodfæste i den løse jord.

Plantetips

Du kan med fordel beskære de barrodede rosers rødder en smule og fjerne beskadigede rødder. Det vil være med til at stimulere røddernes vækst.

Sørg for at rosens podningssted er mindst 5 cm under overfladen på jorden, og at rosen står lige i plantehullet. Herefter fyldes plantehullet 2/3 op med jord og du hælder vand i resten af hullet. Når vandet er trukket ned, fylder du plantehullet op med jord, og trykker jorden fast.

Er jorden tør skal du være opmærksom på at vande de nyplantede roser ofte i starten.

Hvor skal du placere dine rose?

De fleste roser trives bedst på en solrig placering. Der findes dog roser der også kan klare både halvskygge og fuld skygge, så spørg dit plantecenter hvis du vil plante på en sådan placering

Undgå at plante roserne på et indelukket sted f.eks. under træer. De har bedst af luft omkring sig på en mere åben placering. De er også følsomme over for svampeangreb, hvis bladene ikke kan tørre efter regn. Det kan de ved hjælp af sol et mere åbent sted. Undgå dog at vælge en placering med meget træk eller op ad en husmur (med mindre du vælger en klatrerose, der godt kan placeret op ad husmuren).

Roser er tørstige

Roser er tørstige så du bør sørge for at jorden er fugtig. Det kan derfor i tørre perioder være nødvendigt at vande oftere, men som tommelfingerregel er det bedre at vande meget men sjældent, end ofte og lidt. Det er bedst at undgå at vande ud over roserne, men vand direkte på jorden omkring rosen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe