Derfor skal du undgå indvendig kondens på vinduerne

Kondens på vindue påvirker indeklima

Kondens på vinduerne kan opstå af flere grunde. Der er dog forskel på om kondens er udvendig eller indvendig på vinduerne. Du bør særligt være opmærksom på den indvendige kondens. Det er et tegn på, at der enten er dårligt indeklima eller at ruden isolerer dårligt.

Pas på med luftfugtigheden i boligen

Typisk opstår indvendig kondens på ruderne, fordi der er for høj luftfugtighed i rummet – eller i hele boligen. Indvendig kondens på grund af dårligt indeklima, er ikke noget du blot skal affinde dig med. Et dårligt indeklima kan påvirke dit generelle velbefindende og kan give luftvejsproblemer, hovedpine, dårlig nattesøvn og koncentrationsbesvær.

Bidro aflang Ledflex

Dit generelle velbefindende påvirkes også, hvis der er vedvarende kondens på ruderne og fugt rundt om vinduet. Det kan sætte sig som grønne og sorte belægninger og i værste fald til skimmelsvamp. Det er ikke godt for vinduet, og slet ikke for dit helbred.

Kondens på vindue påvirker indeklima
Dårligt indeklima kan ses som kondens på indersiden af vinduet.

Sådan undgår du indvendig kondens på vinduerne

Der dannes kondens på vinduet, når der er mere fugt og varme i rummet, end der er udenfor. Du kan dog normalt afhjælpe problemet med gode udluftningsrutiner. Frisk luft og udluftning er godt for din bolig og for dig. Gode udluftningsrutiner er f.eks. 5-10 minutter morgen, middag og aften. Om aftenen gerne efter aftensmaden.

Har du skiftet til nye vinduer og oplever kondens kan det hænge sammen med, at de nye vinduer er mere tætte end de gamle. Derfor må du lufte mere grundigt ud.

Novasel - Perskindol

Tips til bedre indeklima

Hvis du ønsker et bedre indeklima i din bolig, er der flere ting du kan rette opmærksomheden på – ud over de gode udluftningsrutiner.

Holder du af lange varme bade, så bør du overveje, om der skal en udsugning på badeværelset. Alternativt så husk at holde badeværelsesdøren lukket, så den varme damp ikke spreder sig unødigt til de nærliggende rum.

Også madlavning sender varme dampe i køkkenet og i de nærliggende rum. Husk at bruge emhætten, og sørg for god udluftning efter madlavningen.

Den udvendige kondens

Udvendig kondens ses oftest om morgenen. Den udvendige kondens opstår, fordi ruderne bliver kølet ned om natten og varmes langsommere op end udeluften. Kondensen vil forsvinde i løbet af formiddagen, når ruden er varmet op.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe