Ting man kan gøre i vinter haven

Der er flere ting man kan gøre i vinter haven - det gør havearbejdet lettere om forår og sommer
Der er flere ting du kan gøre i vinter haven.

Haven om vinteren: de ting, man kan gøre i vinter haven, er med til at forberede haven til foråret, sommeren og næste vinter.

Fjern den tunge sne fra vinter haven

Hvis der falder en masse sne i vinterperioden, er det en god idé at gå en tur i haven og fjerne sneen fra havens planter – specielt hvis det er tø-sne.
Det kan give et ordentligt tryk på planter, så det er en god idé at gå rundt og banke sneen af med et kosteskaft, ellers kan f.eks. buske eller stedsegrønne planter knække under vægten. Også formklippede buske og træer kan få et ordentligt tryk, så man skal være lidt opmærksom på sneen. Er der derimod perioder med frost og almindelig frostklar sne, der lægger sig omkring planterne, gør det ikke noget. Man skal nemlig huske på, at et lag frostsne omkring planterne isolerer. Eventuelt kan man bruge den sne, man skraber væk fra gangstien, hvis man ikke har saltet, til isolering i vinter haven.

Fæld træerne i vinter haven

Hvis man har træer stående i haven, som man gerne vil af med, er vinteren et godt tidspunkt at fælde dem, for der er det nemt at se, hvad man laver og komme til, og så er der ikke så meget andet havearbejde.
Hvis der er tale om meget store træer, anbefales det, at man rekvirerer en professionel træplejer. Mindre træer kan man normalt godt klare selv.
Mens man går rundt i haven og fælder træer, kan man også tage et kig på, om der er nogle huller i haven, som man ønsker at fylde ud.
Gå en tur og lav en liste over træer, man ønsker sig, og lav generel planlægning af haven, for det er nu, man kan se noget.

Bidro aflang Ledflex

Tilse planter til vinteropbevaring

Hvis man har dahliaknolde eller andre løgplanter til vinteropbevaring, som man har sat ind i efteråret, er det nu tiden til at tilse dem.

Det er vigtigt, at man får tilset planter, løg eller knolde for at se, om der nogle, der skal sorteres væk som følge af råddenskab. Generelt skal man bare sikre sig, at de står fint, og at der er god luftcirkulation. Så man kan lige tjekke, om lufttilstrømningen er i orden og sørge for at få luftet godt ud.

Fodr fuglene og giv dem vand i vinter haven

Vinteren er en årstid, hvor man skal være god ved dyrene. Derfor er det oplagt at sørge for at fodre fuglene og sørge for, at de har adgang til vand.
Man kan, hvis man er ihærdig eller har nogle unge derhjemme, lave sit eget fuglefoder af palmin og fuglefrø. Man kan smelte blandingen ned i gamle urtepotter eller halve kokosnødder og hænge dem op i træerne. Man skal dog være opmærksom på, at der ikke falder for meget foder på jorden, for det kan tiltrække rotter.

Novasel - Perskindol

Hold igen med saltet – se hvad man kan gøre i vinter haven

Det er en god idé at være opmærksom på, at salt kan yde stor skade på haven. Så hvis man har et fortov langs en hæk eller gangsti langs plænen eller bede med planter, skal man holde igen med saltet.

Salt forurener og svider rødderne. Hvis det sjasker op på planter og hæk, kan det skabe svidninger på grenene og ødelægge de knopper, der skal springe ud til foråret. I stedet for at salte kan man lave en vandig opløsning (saltlage bestående af en del salt og fire dele vand), som man kan hælde ud med sin vandkande. Ellers er et godt råd, at man tager bestik af situationen og ser, om man ikke kan nøjes med at gruse. Det er ofte langt bedre at gruse op ad gangstien. Mange komme galt af sted med saltningen, og det kan tydeligt ses om foråret. Store saltmængder tager lang tid at vaske ud af jorden og kan gøre, at der ikke er noget, der kan trives i lang tid frem.

Sø frø

Når det begynder at gå mod lidt lysere tider, bliver det også tid til at købe frø og forspire. Det er særligt frø fra chili, artiskok, peber og nogle sommerblomster, som skal have en god lang forspiring.

Man lægger dem i kasser, så de bliver spredt godt ud med luft mellem sig. Kasserne stilles i et lyst bryggers eller en udestue, indtil de skal lægges. Der går typisk fire til seks uger, før de kan lægges, og før at jorden er varm nok. Altså et godt stykke hen på foråret. Hvis man har et drivhus, kan man overveje at købe nogle kartoffelpotter og være lidt tidligere klar til nye kartofler.

Tid til planlægning i vinter haven

Vinteren er et godt tidspunkt for planlægning. Det er nemt at se, om man har en spændende have på denne årstid.

Om sommeren tænker vi ikke på vinteren. Derfor er de kolde måneder et perfekt tidspunkt at tage bestik af, om man mangler noget grønt i haven. Så kan det måske være en ide at indkøbe nogle stedsegrønne planter eller f.eks. stauder, som har nogle fine vinterstandere, der gør det godt i vinterlandskabet. I de mildere perioder kan troldnød og kejserbusk blomstre og give farve i haven. Et godt tip er at plante i nærheden af huset, så man har glæde af farverne, når man er indenfor.

Læs også havetips december.

Se mere på haveekspert.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe