Er dit hus beskyttet mod radon?

Er dit hus beskyttet mod radon Læs om radon her

Radon er en gasart, der menes at være årsag til op mod 300 nye tilfælde af lungekræft om året. Er dit hus beskyttet mod radon? Mange boligejere ved ikke, hvordan de kan sikre mod den radioaktive gasart i hjemmet.

Er dit hus beskyttet mod radon?

Radon menes at være årsag til op mod 300 nye tilfælde af lungekræft om året. Mange boligejere er ikke bevidste om risikoen og ved ikke, hvordan de kan sikre mod den radioaktive gasart i hjemmet.

I op mod 65.000 enfamilieshuse i Danmark er radonniveauet for højt. Radon kan være en udfordring i både private boliger og i institutioner, som bør tages alvorligt, for det er en sundhedsskadelig, radioaktiv gasart, der kan forårsage lungecancer.

Radon kan typisk trænge ind i bygninger gennem utætheder i terrændækket, kældergulvet og kældervæggene på grund af sætningsskader, rørgennemføringer eller byggesjusk. Derfor handler det om at sikre sin bolig mod radon, så man dermed mindsker sundhedsrisikoen.

Vinduespladsen

Netop sundhedsrisikoen ved at bo i hus med for meget radon sætter Trafik-, Bolig- og Byggestyrelsen fokus på i en ny handlingsplan for radon, som lanceres sammen med Sundhedsstyrelsen (2018).

Planen skal styrke den langsigtede indsats mod radon i Danmark, og den rummer ti initiativer i 2018 og 2019. Det drejer sig fx om måling af radonniveauer samt vurderinger af, om radonkravene i BR18 bliver fulgt. Allerede i år udarbejdes let tilgængelige og overskuelige vejledningspakker til blandt andre boligejere og øvrige bygningsejere, herunder kommuner og virksomheder.

Som boligejer kan du læse mere om radon på portalen boligejer.dk

Du kan også følge det løbende arbejde med radon-handlingsplanen på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Er du interesseret i planter der er luftrensende – se her hvilke du bør vælge.

More Stories
Sådan passer du stauder i marts
Sådan passer du staudebedet i marts