Sommervarmen kan få hustaget til at larme

sommervarmen kan få huset til at sprække

De rekordmange solskinstimer og høje temperaturer i sommeren 2018 kan få nogle hustage til at larme i form af knagen og deciderede smæld. Som udgangspunkt er det OK, hvis man i øvrigt er sikker på taget ikke er defekt.

2018 har foreløbig budt på rekordmange solskinstimer og høje temperaturer, og det får nogle hustage til at larme i form af knagen og deciderede smæld. Det skyldes, at tagpladerne udvider sig i varmen for efterfølgende at trække sig sammen, når temperaturen falder. Fænomenet er særligt udpræget ved sorte tage, og selvom det kan lyde voldsomt, gør det ifølge byggematerialeleverandøren Cembrit ikke skade på taget.

Bidro aflang Ledflex

Maj og juni 2018 har foreløbig budt på sydlandske vejrforhold med rekordmange solskinstimer og temperaturer op imod 30 grader – i skyggen vel at mærke.

Temperaturen på hustagene, der sjældent ligger i skygge, kommer imidlertid langt højere op, og det får tagpladerne til at skifte størrelse i løbet af døgnet, fordi de udvider sig i dagtimerne og trækker sig sammen om aftenen og natten. Alt afhængig af tagmateriale kan det give nogle bemærkelsesværdige knagelyde og smæld, som lyder voldsomme, men som er helt ufarlige for taget.

– Det er særligt husejere med mørke tagplader, der vil opleve lyde fra pladernes udvidelse og sammentrækning, men hvis pladerne ellers er korrekt monteret og i øvrigt er i ordentlig stand, kan de selvfølgelig holde til det. Man skal derfor ikke være bekymret alene af den årsag, men uanset er det altid en god idé med mellemrum at gennemgå taget for at sikre sig, at der ikke fx er en skrue, der har løsnet sig, eller en plade, der har forskubbet sig.

Novasel - Perskindol

Sådan lyder det fra Tina Davidsen Mølgaard, konstruktør og teknisk rådgiver hos Cembrit, der er Danmarks største leverandør af fibercement til facade og tag.

Hun tilføjer:
– Som de fleste ved, er det først og fremmest sort, der tiltrækker solens varme, og herefter følger farverne rød og gul, mens hvid er den mest ”sol-afvisende farve”. Temperaturforskellen på et sort og et lyst tag er på en sommerdag op imod 15 grader, og det gør i øvrigt også en forskel for, hvor nemt det er at holde huset køligt inden for.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik og Jysk Analyse har omkring 40 procent af danskernes boliger et tag af fibercement-plader, som er blandt de tagmaterialer, der kan give lyd fra sig i sommervarmen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe