Varmepumpe: Hvad er op og ned på varmepumper

stue opvarmet med varmepumpe

Hvad er varmepumpe og er det en god idé?

Varmepumpe: Kan du blive i tvivl om, hvad der er hvad, når der skal vælges opvarmningsform? Vi har samlet information, så du kan få et overblik over hvilke former for varme der findes, og hvilken form der passer dig bedst.

Hvad er en varmepumpe og er det en god idé?

Få et overblik over varmepumper

Her får du et overblik fra sparenergi over de 5 mest almindelige typer varmepumper på det danske marked. De kan ikke det samme, så du skal vælge ud fra dit behov og dit varmeforbrug.

Bidro aflang Ledflex

Varmepumpe – De 3 mest almindelige

De 3 mest almindelige typer er ”luft til vand”, ”jordvarme” og ”luft til luft”.

Vælg den rigtige type varmepumpe

varmepumpe

Luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe giver dig både varme og varmt vand. Den er billigere at installere end et jordvarmeanlæg og kræver ikke plads i din have. Til gengæld er den lidt mindre effektiv.

Kort om varmepumpen

Det er billigere at installere en luft til vand-varmepumpe end jordvarmeanlæg. Samtidig kræver den kun lidt plads udenfor dit hus. Den er næsten lige så effektiv som jordvarme.

Novasel - Perskindol

Pumpen opvarmer både din bolig og dit brugsvand.

Forudsætninger

 • 5-10 meter til skel
  Udedelen består af en stor ventilator, som ikke er lydløs. Den bør derfor stå mindst 5-10 meter fra skel, ellers risikerer du, at naboen bliver generet af støj fra pumpen. Alternativt kan der sættes støjafskærmning op.
 • Radiatorsystem
  Du skal have vandbårne radiatorer eller vandbåren gulvvarme.
 • Læs mere om Bygningsreglementets energikrav til luft til vand-varmepumper

Jordvarmeanlæg (væske til vand-varmepumpe)

Et jordvarmeanlæg giver dig både varme og varmt vand. Jordvarme udnytter varme fra jorden, selv i de koldeste måneder af året.

Kort om varmepumpen

Et jordvarmeanlæg kaldes også en jordvarmepumpe. Det er den varmepumpetype, der giver dig den største besparelse, når installationen er betalt. Jordvarme er effektivt, fordi jorden indeholder varme, selv i de koldeste måneder af året. 

Der findes både vandret og lodret jordvarme. Ved lodret jordvarme bores jordslangerne 120-180 meter lodret ned. Overfladen af hullet fylder typisk kun ca. 50 x 50 cm. Lodret jordvarme er ofte dyrere at etablere end almindelig, horisontal jordvarme.

Jordvarmeanlægget opvarmer både din bolig og dit brugsvand.

Forudsætninger for at få jordvarme:

 • Plads til jordslanger
  Det kræver ca. 300 mhave at dække et gennemsnitligt varmebehov i et typisk hus. Man placerer typisk jordslangerne ca. 1 meter under græsplænen i haven. Hvis der ikke er plads nok i haven, kan man også grave jordslangerne lodret eller skråt ned.
 • Radiatorsystem
  Du skal have vandbårne radiatorer eller vandbåren gulvvarme.
 • Afstand til vandboring
  Dit hus skal ligge mindst 50 meter fra et alment vandforsyningsanlæg og mindst 5 meter fra et ikke alment vandforsyningsanlæg. Slangerne skal ligge mindst 60 cm fra naboskel.
 • Spørg kommunen
  Du skal søge tilladelse hos kommunen, inden du går i gang.
 • Læs mere om Bygningsreglementets energikrav til jordvarme

Luft til luft-varmepumpe

En luft til luft-varmepumpe giver dig varme i sommerhuset, eller den kan supplere varmen i helårshuse med elvarme, olie eller naturgas. Den kan ikke give dig varmt vand. Varmepumpen er ret billig og kræver ikke vandbårne radiatorer.

Kort om varmepumpen

Luft til luft-varmepumpen er en god løsning i mange sommerhuse, da den er billig i anskaffelse og ikke kræver et vandbårent radiatorsystem. Den kan også være et godt supplement til opvarmning af helårshuse med elvarme, olie eller naturgas, som ligger i områder uden fjernvarme.

Luft til luft-varmepumpen egner sig dog bedst til store, sammenhængende rum – f.eks. køkken-alrum, eller når køkken og stue er bygget ud i et. Den kan ikke varme dit brugsvand op.

De 2 mindre kendte typer varmepumper

Hvis dit hus er tæt, og du har dyr varme, kan en boligventilationsvarmepumpe eller en brugsvandsvarmepumpe være et godt valg.

varmepumpe

Boligventilationsvarmepumpe

En boligventilationsvarmepumpe er et ventilationsanlæg, der både kan opvarme og nedkøle luften. Nogle typer kan også give dig varmt vand. Varmepumpen egner sig som ventilation og supplement til opvarmning i tætte huse med dyr varme.

Kort om varmepumpen

En boligventilationsvarmepumpe er et ventilationsanlæg, der også opvarmer eller nedkøler luften efter behov. Varmepumpen er en god idé som ventilation og supplement til opvarmning i tætte huse, hvor den primære varmekilde er f.eks. elvarme, ældre gas- eller oliefyr. Hvis du har fjernvarme, jordvarme eller en luft til vand-varmepumpe, er det en bedre idé at installere et ventilationsanlæg med varmegenvinding, da det er billigere i drift.

Nogle boligventilationsvarmepumper kan også opvarme dit brugsvand.

Forudsætninger

 • Ventilationskanaler og udsugning
  Du skal have etableret ventilationskanaler til indblæsning i opholdsrum og udsugning i køkken, bad og bryggers.
 • Tæt hus
  Huset skal være tæt for at få det optimale ud af boligventilationsvarmepumpen. Ellers forsvinder den varme, som varmepumpen udnytter, ud af huset.

Boligventilationsvarmepumpe

Brugsvandsvarmepumpe

En brugsvandsvarmepumpe giver dig varmt vand. Varmepumpen er en god løsning i huse med en dyr varmeform og uden mekanisk ventilation.

Kort om varmepumpen

En brugsvandsvarmepumpe opvarmer dit brugsvand. Varmepumpen er en god løsning i huse uden mekanisk ventilation, hvor den primære varmekilde er f.eks. elvarme, ældre gas- eller oliefyr.

Nogle pumper kan også bruges til en mindre kreds af gulv- eller radiatorvarme, f.eks. i badeværelset.

Forudsætninger

 • Udsugning i køkken, bad og bryggers
  En brugsvandsvarmepumpe kræver, at der er udsugningskanaler fra køkken, bad og bryggers.

Hvad er varmepumpe og er det en god idé?
Kilde: sparenergi.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe