Nabostrid topper i foråret

Skriggult træværk kan være årsag til nabostrid. Læs gode råd til valg af farver her.

Skriggult træværk kan give problemer på villavejen og derfor kan nabostrid toppe i foråret.

Foråret er højsæson for nabotvister, hvor den forkerte farve maling til hegnet ofte er den udløsende faktor. Følg eksperternes råd til godt naboskab – også efter du har frisket træværket op.

Forårets mange fridage er lige om hjørnet, og det er tid til nye projekter i haven. Desværre er det også nu, langt de fleste nabostridigheder opstår.

Bidro aflang Ledflex

Ifølge Foreningen af Hegnsyn i Danmark er der siden 2018 sket en stigning på syv procent i antallet af nabokonflikter, hvor der har været brug for en hegnsmand for at lande en løsning.

Sidste år blev cirka 650 nabokonflikter afgjort af en hegnsmand, der mødte op på matriklen. Yderligere 4.400 sager blev løst ved, at de stridende parter blot talte med en hegnsmand.

Drik en øl over hækken

Hos Foreningen af Hegnsyn i Danmark forventer man, at antallet af nabostridigheder stiger markant i takt med at vejret bliver bedre. Folk skal i haven for at rydde op, klippe ned eller male træværk, og det kan nemt føre til uenigheder med naboen. Ifølge foreningen kan konflikterne heldigvis nemt undgås.

Novasel - Perskindol

– Et godt naboskab er et fint udgangspunkt for at ordne praktiske ting i venskabelighed. Det vigtigste er at tale godt med naboen og sammen finde en god og holdbar løsning. Her kan en øl over hækken være en rigtig god idé. Samtidig skal man huske at sætte sig godt ind i ens rettigheder og pligter, inden man eksempelvis maler hegnet i sin yndlingsfarve, siger Hanne Lauritsen, der er formand for foreningen.

Nabostrid topper i foråret

Ifølge malingproducenten Flügger er det vigtigt at tænke sig godt om, når man vælger farve til udendørs maling eller træbeskyttelse. Teknisk Chef i Flügger, Uffe Hansen, giver her sine bedste råd til at bevare både naboskab og husets værdi, når du maler.

Spørg hvis du er i tvivl

Spørg i kommunens tekniske afdeling eller i en eventuel grundejerforening, inden du går i gang. Servitutter og lokalplaner kan nemlig indeholde vigtige oplysninger om farvevalg og malingtyper, og det kan være decideret ulovligt ikke at følge reglerne.

Skæv over hækken

Skæv over hækken og brug naboens hus som inspiration. Så bliver ikke kun du selv, men alle på vejen glade. Bor du i et tæt befolket område, kan der være behov for et ensartet og holistisk valg af farver. Så undgår man, at kvarteret kommer til at ligne en regulær regnbue.

Bliv enige

Bliv enige om farvevalget, inden du starter. Det er nok det bedste råd, vi kan give. Find en løsning, som I begge kan acceptere og vær villig til at gå på kompromis for at bevare det gode naboskab.

Vælg få nuancer

Vælg få markante nuancer og dyrk dem fuldt ud. Så får du et personligt udtryk, der gør indtryk. Dine valg af farver kan fortælle meget om, hvem du er som person, og de kan få dig til at føle dig endnu mere hjemme derhjemme. Vælg få, men stærke nuancer, og lad dem gå på tværs af hjemmet – fra havens nips- og pynteting til de store flader på og omkring huset. Flügger har lavet et univers til inspiration, når du skal vælge farver til fx udhæng eller hegn.

Skab harmoni

Skab harmoni ved at matche farverne rundt om huset. Disse farver kan have afgørende betydning for, hvilken farve du skal vælge til facaden, udhænget og boligens øvrige flader. Så det er ikke ligegyldigt, om dit hus ligger midt i den grønne skov, ud til den lyse strand eller er omgivet af rå beton.

træværk

Faktaboks: Fem ting du skal huske på, hvis du skal opføre nyt hegn:

• Hegnet skal stå på egen grund
• Hegnet må ikke vokse ud på vejen, stier eller pladser
• Hegnet må ikke spærre for udsynet og oversigten ved vejkryds eller sving
• Man skal normalt selv opsætte, vedligeholde og betale for hegnet
• Hegnet skal holdes i god stand og må ikke blive beskadiget
Kilde: Hegnsyn.dk

Årsagen til at nabostrid topper i foråret kan være valget af farver på dit træværk. Overvej de gode råd ovenfor inden du vælger nye farver.

LÆS OGSÅ: Skal du renovere og har brug for opbevaring så læs her hvordan du nemt og sikkert kan få opbevaret dine ejendele mens renoveringen af boligen står på.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jøhl – Grethe