Står skellet rigtigt?

Flere og flere husejere vil være sikre på, nøjagtigt hvor skellet til naboen går, inden der plantes ny hæk. Foto: PR.

Ny tendens: Husejere er mere bevidste om, at skellet skal stå rigtigt

Der er ingen garanti for, at den gamle hæk rent faktisk stod i skellet, og for husejerne er det blevet vigtigt at få fastlagt skellet. Landinspektørfirmaet LE34 giver her sine bedste råd til husejerne, inden hegnet eller hækken placeres.

Står skellet rigtigt? Regler om skel og hegn

Mange vælger i øjeblikket at gennemføre planen om at udskifte det gamle plankeværk eller erstatte den halvgennemsigtige hæk med en mere frodig. Danske husejere er blevet mere grundige og vidende om, hvilke regler om skel og hegn, der er gældende. Specielt når en ny hæk skal plantes, eller hegnet skal skiftes.

– Vi oplever, at husejerne efterhånden er så oplyste, og de har kigget på hegnsloven, inden de ringer. De er bevidste om, hvor vigtigt det er at få afklaret skellets reelle placering. De har pillet den gamle hæk op og er klar til at plante en ny. Inden vil de bare gerne gøre det rigtigt og tager derfor fat på en landinspektør. Det fortæller LE34’s Mette Bach Glitzky, der har været landinspektør siden 2005 og gennem årene fornemmet den stigende bevidsthed om skellets vigtighed.

Hvad er risikoen ved ikke at have styr på skellet?

Hvis du sætter et nyt hegn op eller bygger til uden at have styr på, hvor skellet til naboen går, risikerer du sætte godt naboskab over styr. Derudover risikerer du, at du ikke kan bygge til, som planlagt. Det kan også koste dig ekstra penge, fordi du er nødt til at lave om midt i det hele. Så skal du betale arkitekten eller andre rådgivere for at tilpasse projektet til den nye viden om skel.

Vinduespladsen

– Der er ikke nogen garanti for, at den gamle hæk eller hegn rent faktisk stod i skellet. Desuden er det blevet normalt, at huskøbere, inden de skriver under, får en landinspektør til at vise skellets korrekte placering. Derfor er det ærgerligt, hvis du har brugt masser af penge på en flot ny hæk og flytter videre efter et par år. Det kan vise sig, at hækken skal rykkes op, fordi den ikke står i skel, forklarer landinspektør Mette Bach Glitzky.

– Desuden er der hele problematikken med hævd. Hvis hækken eller hegnet ikke er placeret i skel og har stået på denne placering i over 20 år, kan din nabo muligvis have vundet hævd over noget af din ejendom, tilføjer hun.

Landinspektørens råd – gratis og gode for naboskabet

  1. Snak med din nabo. Der er intet, der kan give stress, mavesår og søvnløse nætter, som nabostridigheder. Derfor kan du lige så godt tage snakken fra begyndelsen af. Start når du planlægger nyt hegn eller hæk eller vil bygge i umiddelbar nærhed til skel.
  2. Undgå at miste dele af din grund. Hvad sker der, hvis naboen ikke vil være med til at betale til en ny fælles hæk eller hegn, og du selv sætter det op indrykket på din egen grund? Så opstår der i princippet et ingenmandsland mellem din hæk/hegn og skellet til naboens grund, fordi du ikke bruger den del af din egen grund. Naboen har således ikke kun fået en gratis ny hæk eller hegn. Men kan på sigt vinde hævd over denne del af din grund. Medmindre du ved hjælp af et landinspektørfirma får tinglyst en aftale med naboen om, at vedkommende må anvende dit areal. På den måde sikrer du, at arealet fortsat tilhører din grund. Samtidig har du rene linjer i forhold til hævd og fremtidige salg og køb af din eller naboens hus.
  3. Sørg for fri passage mod en offentlig vej eller sti. Husk, at hækken vokser i bredden – plant den derfor i fornuftig afstand til skel, for eksempel 30-40 centimeter fra skel, så der kan være fri passage på hele det offentlige vejareal. Tænk på, at der skal være plads på fortovet til, at man kan være der med en barnevogn og et barn i hånden.
  4. Tjek lokalplanen. Når du udskifter hegn eller hæk – og særligt mod offentlig vej eller sti, skal du være opmærksom på lokalplaner. Nogle lokalplaner kan indeholde en regulering af, hvorvidt der må sættes hegn eller kun hæk, særligt mod veje. Tjek derfor lokalplanen, så du er på den sikre side.

Ovenstående anbefalinger skal alene anses som generelle råd og kan ikke erstatte individuel rådgivning. Ved specifikke uoverensstemmelser eller spørgsmål kan det være en god idé at kontakte en praktiserende landinspektør. Står skellet rigtigt? se ovenfor.

Læs også – tjek energiforbruget før du køber bolig – se her.

More Stories
Kom ud i haven hvis du er hjemme